Med beltet fylt av granplanter og planterøret på nakken trasker søstrene Olivia (18) og Anna (16) Nysted Aaseth innover kjølskogen på Fåberg, nord for Lillehammer.
De følger sporet etter lastbæreren innover til det markberedte hogstfeltet, hvor de skal plante 4000 planter de neste dagene.
Plantekassene har de lagt i skyggen under trærne på kanten av feltet, for det tegner til å bli en varm dag og sola steker allerede godt, selv om det fortsatt er tidlig morgen.
Anna og Olivia Nysted Aaseth på vei til dagens arbeidsøkt på hogstfeltet. Framtidens CO2-fangere henger i beltet. Foto: Silje Ludvigsen
– Vi regner med å plante 500 planter hver om dagen. Da holder vi på i rundt fem timer. På en sånn dag som i dag, tar vi pause midt på dagen fordi det er så varmt, sier søstrene.
– Og så passer vi på å ha drikkepause hver gang vi har tømt et belte.
Ungdommen reddet fjoråret
Glommen Mjøsen Skog er den aktøren i Norge som planter flest skogplanter årlig. Normalt skal ti millioner planter ut om våren og noe mindre om høsten.
I fjor førte innreiserestriksjoner som følge av koronapandemien til at de proffe, utenlandske arbeiderne ikke kom inn i landet. En stor rekrutteringsinnsats førte til at 270 personer, i all hovedsak lokal ungdom, fikk sommerjobb som skogplantør for Glommen Mjøsen Skog i fjor, forteller skogkulturansvarlig Anne Guri Kløvstad.
– Det ble en arbeidskrevende sesong med mye tid brukt på opplæring og oppfølging av de ferske skogplantørene, der de fleste aldri hadde sett eller hørt om et planterør før, sier Kløvstad.
– Men det var en ivrig gjeng og det ble lagt ned en iherdig innsats – vi fikk plantet 90 prosent av plantene og det var mye mer enn vi hadde trodd på forhånd. Takket være ungdommene og skogeierne som plantet sjøl ble fjoråret reddet, sier Kløvstad.
67 fikk tilbud i år
I år er de utenlandske plantørene tilbake igjen, men mange av de lokale plantørene som vi fikk gode erfaringer med i fjor ble tilbudt jobb i år også, forteller Kløvstad.
– Nå har vi over 67 norske plantører i sving, i all hovedsak lokal ungdom, sier Kløvstad.
– I tillegg har vi ti studenter, som studerer skogfag på Evenstad eller Ås, som har fått tilbud om sommerjobb. De jobber i skogavdelingen eller i Areal og Ressurs-avdelingen. I all hovedsak skal studentene utføre plantekontroll og hjelpe til der det trengs, forteller hun.
Kurant å kombinere med annen sommerjobb
Ute i skogen i Gudbrandsdalen har Olivia og Anna lagt en strategi for feltet. De blir enige om linjene de skal følge og jobber systematisk ved siden av hverandre.
Å beskytte armer og bein er viktig, selv om det er varmt. Feltet er markberedt, som gjør det lett å finne gode planteplasser, Foto: Silje Ludvigsen
Jentene har på seg langermet genser og hansker fordi plantene er behandlet med et middel som kan klø hvis du får det direkte på huden. På beina har de lange bukser og fjellsko for å beskytte seg mot kvist, kvast og kanskje en og annen hoggorm?
– Heldigvis har vi ikke sett noe til hoggorm i år, det er skrekken! sier de og ler.
Olivia (t.v) er allerede på sitt femte år som skogplantør og lillesøster Anna på sitt andre. Foto: Silje Ludvigsen
De har en annen sommerjobb i tillegg, men det lar seg godt kombinere, fordi vårplantingen går mot slutten.
Det nye i år er at Olivia har fått lappen, så da ordner de seg sjøl og trenger ikke skyss av foreldre. De henter planter på plantelageret på Haave utenfor Lillehammer og kjører ut i skogen for egen maskin.
– Dette er en fin sommerjobb, fordi vi får være i fysisk aktivitet og tjene penger, sier Olivia.
– Og så får vi være ute i naturen, sier Anna.
– Det har vært veldig fint i år, lite regn og ikke så varmt, hittil – i alle fall i forhold til tidligere år, forteller søstrene.
Skuldrene og overkroppen venner seg fort til plantebevegelsen. De går rundt 15.000 skritt på feltet i løpet av timene de jobber.
– Det er beina vi kjenner det mest i, du vet vi sitter jo ellers stille på skolebenken, sier de og ler.
Én satt ned. 3999 planter gjenstår. Det er varme dager og jentene regner med å plante 500 planter hver daglig. Foto: Silje Ludvigsen