Hopp til innhold
To unge menn med en stor hov i skogen.
Sommerjobben til Mads Øverstuen (t.v.) og Mathias Nordhagen foregår ute i skogen. – Flott og lærerikt, er to stikkord. Foto: Roar Ree Kirkevold / Magasinet Skog

Magasinet Skog møtte de to sommervikarene ute i skogen. Les om hvordan de likte jobben!

Av Roar Ree Kirkevold, Magasinet Skog

Mads og Mathias ligger ikke på latsiden. Så fort studiene tar ferie, er de to i farta med å kontrollere og ordne opp. Målet er en kombinasjonsjobb hvor de både kan ha litt kontortid, men også være ute og møte folk. I dag sjekker de gjødsling med helikopter.

Skogbruket trenger folk. Mange folk! Vår næring tilbyr mange muligheter nettopp for unge som vil være ute i skog og mark, treffe mennesker, ta ansvar og ha litt kontortid innimellom. Mens helikopteret fra svenske Scanair dundrer ut tonnevis med gjødsel for større vekst i skog som er godt stelt og forberedt, sjekker Mathias Nordhagen fra Trysil og Mads Øverstuen fra Gjøvik om de små unnselige gjødselkornene treffer eksakt der de skal.

Er du skogstudent? Søk sommerjobb hos oss!

Presisjon i skogen

Enkelte hevder at gjødsling er noe av det aller mest lønnsomme en skogeier kan gjøre. Med den nye PEFC-skogstandarden, krever sertifiseringen som det aller meste av det norske tømmeret inngår i, at alle hensynene tas på presist nivå. I et av gjødselfeltene har de to unge studentene satt ut 18 hvite håver som nøyaktig beviser om piloten og ikke minst elektronikken virkelig lar vær å gjødsle hensynsområdene som buffersonene på 25 meter fra elver, bekker og små skogtjern.

– Det ser bra ut selv om helikopteret tømmer ut flere titalls tonn gjødsel hver time det er i lufta, sier de to som fikk nærkontakt med en spektakulær del av skogskjøtselen.

Ung mann med en hov i skogen ser mot himmelen.
En del av sommerjobben til Mathias Nordhagen er å sjekke om helikopteret plasserer de små gjødselkornene så presist som skogbruket vil ha dem. Foto: Roar Ree Kirkevold / Magasinet Skog

Jobb hele sommeren

Mads og Mathias jobber hele sommeren. Det begynner med å sjekke plantefelt. Er plantene satt tett nok (varierer fra 180-250 planter per dekar) og har entreprenørene valgt riktige plantesteder?

– Vi har peiling for vi har lært om dette både på universitetet og av Glommen Mjøsen Skog som er arbeidsgiveren, sier Mads.

Er området for eksempel markberedt, skal plantene settes midt på den snudde torvflata, men så dypt at pluggen får kontakt med mineraljorda under. At studenter har slike sommerjobber betyr mye når vi vet at dødeligheten på plantene er stor de første årene.

– Høyt nok i terrenget og dypt nok i bakken, er en god huskeregel, forklarer Mathias.

Ungskogpleie

De to får virkelig prøvd seg. Utover sommeren har de ansvaret for å holde ungskogpleie-entreprenørene i fullt arbeid samtidig som at de sjekker kvaliteten.

– Stort sett er arbeidet veldig bra, rapporterer de.

Utejobb

Begge ønsker seg jobb i skogbruket etter at masteroppgaven er levert.

– Jeg vil være ute i skogen slik at jeg ikke råtner på et kontor, sier Mathias med et smil. Han er allerede en ivrig elgjeger, men har erfaring også fra andre typer jakt.

Mads er harejeger, og slår gjerne et slag for den litt glemte, men veldig spennende, jaktformen. Også han vil være ute i kombinasjon med kontorjobb.

– Jeg vil gjerne jobbe med praktisk skogskjøtsel i en eller annen form, sier han.

Begge vet at veldig mange av studentene ønsker nettopp en kombinasjon av feltjobb og kontor. Særlig alle oss som jakter eller har annen friluftsinteresse, legger de til.

Husk at skogbruket er en grønn, bærekraftig fremtidsnæring som har plass til både praktikere og teoretikere.