Som vi tidligere har omtalt, mottok Kari intet mindre enn to priser av landbruks- og matministeren etter fullført masterprogram på Norges Miljø- og biovitenskaplige universitet (NMBU) på Ås. Les mer om bakgrunnen for den prisvinnende masteroppgaven, og hva hun bruker skogutdanningen til i dag:
Av Marius Lippestad, Magasinet Skog
I dag jobber Kari Hunstad Mørck som skogkulturansvarlig i region Havass i Glommen Mjøsen Skog. Her følger hun blant annet opp ungskogpleie og planting hos skogeierne. Det var ikke gitt at Kari skulle velge skogrettet utdanning.
– Jeg hadde i utgangspunktet tenkt å gå husdyrfag på Ås. Men så hadde jeg en skogfaglærer på Tomb videregående skole som var så knallflink. Han inspirerte meg til å velge skogfag. I tillegg brøytet jeg snø sammen med en kar som nå er ansatt i Glommen Mjøsen Skog og studerte skogfag da jeg skulle søke. Han var veldig klar på at det var lurt å studere skogfag, forklarer Kari, som ikke har angret på valget.
– Jeg vil oppfordre flere til å velge skogfag, særlig flere jenter bør velge skog, sier hun.
Bakgrunnen for masteroppgaven
Ideen til masteroppgaven hun leverte på Ås fikk Kari på en tur til skogs i hjemtraktene. Hun var ute på en kveldstur sammen med faren sin. Der ute i skogen diskuterte de hvilke problemstillinger hun skulle se nærmere på i sin masteroppgave. De passerte et ungskogfelt med mange stygge topper. Kari tok med seg farens påstand om at unøyaktige provenienser var årsaken til de stygge toppene tilbake til veilederne i Ås. Sammen med veilederen snevret de inn problemstillingen til å dreie seg om høstskudd.
Vanligvis går planta i dvale om høsten, men er det gode vekstforhold setter den i gang veksten samme høst som den gikk i dvale. Da setter den et skudd, men det skuddet er ikke frostherdig. Blir det kuldegrader fryser knoppen, og da dør skuddet. Planta får gankvist, altså en virkesfeil, forklarer Kari.