Hopp til innhold

– For meg er det viktig å få reise ut og møte næringa på vegne av regjeringa og høre om de utfordringene de står oppe i nå, sa landbruks- og matminsiter Sandra Borch da hun landet med helikopter på Toten. 

Fra lufta hadde ministeren fått sett på skadene i skogene på Toten, nå skulle hun videre med bil mot Etnedal og Valdres for å se på skogsområder som hadde fått svært hard medfart.

– Dette er en naturkatastrofe og vi ser dessverre flere slike hendelser med hyppige mellomrom nå, som det blir viktig å ha en bedre beredskap på, sa Borch.

– Men nå handler det først og fremst om å få oversikt. Og så må vi gå tilbake til departementet og ha en dialog videre der på hva vi skal gjøre, sa ministeren.

borch2.jpgAdministerende direktør Gudmund Nordtun i Glommen Mjøsen Skog og avdelingsdirektør for skog og trebruk, Eva Skagestad hos Statsforvalteren i Innlandet hilser på landbruks- og matminiseren. Foto: Silje Ludvigsen

Bruker ALLMA i kartlegginga

Helikopteret som Borch ankom med, reiste videre med representanter fra Skogbrand og avdelingsleder Pål Hanssen fra skogbruksplanavdelingen i Glommen Mjøsen Skog.

Helikopteret skulle fly nordover mot Sør-Gudbrandsdalen og Hanssen hadde med seg iPad, med den digitale skogbruksplanen ALLMA, for å plotte inn skadde områder. 

– Når vi flyr over med helikopter skal jeg skravere områdene som er angrepet hardest. De dataene vi få inn i ALLMA, kan vi få sendt over til skogbruksleder og skogeier, slik at de får en oversikt over eventuelt omfang av skader, sa Hanssen før avreise. 

hanssen.jpgØivind Østby-Berntsen fra Skogbrand og Pål Hanssen fra Glommen Mjøsen Skog på vei inn i helikopteret for å gjøre viktig kartleggingsarbeid. Foto: Silje Ludvigsen.

200.000 kubikk rammet

I geografien der andelseierne til Glommen Mjøsen Skog har skog, er skogeiere på Toten, Biri, rundt nordenden av Mjøsa og i Øyer og Gausdal hardest rammet.

Skogsjef Jan Gaute Lie forteller at de nå fredag morgen begynner å få en grei oversikt over omfanget:

– Vårt første estimat på 200.000 kubikk som er påvirket av stormfelling, ser ut til å være noenlunde riktig, sier Lie.

– Vi setter pris på at ministeren og landbruksmyndighetene ønsket å danne seg et bilde av situasjonen. Det gjør at det blir lettere å spille inn forslag til tiltak hvor myndighetene eventuelt kan bidra, sier skogsjefen. 

Maskiner flyttet om

Oppryddingsarbeidet er allerde i gang flere steder, og Lie forteller at skogbrukslederne har måttet snudd opp ned på gjøremålslista si.

– Vi har flyttet en del maskiner og fått inn noe ny kapasitet fra andre steder. Har du spørsmål rundt framtidige drifter, ta kontakt med din lokale skogbruksleder i Glommen Mjøsen Skog, sier Lie. 

 

Har du skader og er stormforsikret? Da må du melde inn skadene via Skogbrand sine sider.