Betydelig risikoarbeid, som krever kompetanse
Men det kunne vært verre. Fordi det ikke er tele i bakken ennå, kan mye av verdiene reddes.
– Hadde det vært tele, ville trærne splintret. Nå skal vi bruke tiden godt, og få berget mest mulig av det som ligger, sier han.
Flugsrud har forståelse for at mange ønsker å komme i gang med ryddejobben, men ber folk være forsiktige.
Vil prioritere opprydding
– Vi er allerede i gang, men mandag morgen skal vi begynne planleggingen. Vi har et visst bilde over omfanget, og jeg håper og tror at de som har bestilt hugging i vinter skjønner at vi må prioritere ryddejobben. Vi skal få gjort mye, men det aller viktigste nå er å få berget den skogen, og de verdiene, som nå ligger, sier Flugsrud til Ringsaker Blad.
Skogkurs vil fortløpende sette opp kurs i vindfallhogst
Etter fredagens uvær i deler av Sør-Norge med store mengder vindfall som konsekvens vil en mengde utrente skogeiere snart være på veg ut for å rydde opp.
Skogkurs har nå bedt sine lokale instruktører om å gå i beredskap. Disse vil nå fortløpende sette opp kurs i vindfallhogst i de aktuelle regionene for å kunne bidra til å redusere risikoen for ulykker.
Kursbeskrivelse – Vindfallhogst – 7,5 timer (skogkurs.no)
– Hørtes ut som et tog
Anne Mæhlum er skogeier og fagsjef i Glommen Mjøsen Skog. Hun var i skogen sin i Brøttum fredag ettermiddag og ble overrasket over naturkreftene som satte inn.
– Jeg var ute i skogen og egentlig opptatt av noe annet enn været. Jeg sto på en flate nedenfor skogkanten, da det plutselig hørtes ut som om det kom et tog bak meg, forteller hun til Ringsaker Blad.
Hun har selv mistet en del skog, hovedsakelig i kanter på ferske hogstflater.
– Det er ikke snakk om store arealer, men det er ser brutalt ut der det har blåst over ende. For min del er det lett tilgjengelig og kan fint ryddes opp igjen. Det er andre som har det langt verre, sier hun.
Foto: Anne Mæhlum