Hopp til innhold
Tydelig tale og munter dialog i god kombinasjon da finansminister Trygve Slagsvold Vedum deltok i bålprat på jakt- og fiskedagene sammen med blant andre Gudmund Nordtun i Glommen Mjøsen Skog. Alle foto: Guro Breck

Bålpraten på skogbrukstunet på jakt- og fiskedagene handlet i utgangspunktet om naturressursen ferskvann. Men skog og skogbruk ble også vesentlige tema, ikke minst gjennom at ministeren selv trakk fram betydningen av et aktivt skogbruk flere ganger.

Gudmund Nordtun og Helene Nygaardsvik Ruud, administrerende direktør i henholdsvis Glommen Mjøsen Skog og Skogselskapet, deltok også fra skogbrukets side.

Fra venstre rundt bålet: Administrerende direktør Helene Nygaardsvik Ruud i Skogselskapet, administrerende direktør Gudmund Nordtun i Glommen Mjøsen Skog, direktør Kjetil Lund i NVE, statsforvalter i Innlandet, Knut Storberget, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Familieskogbruk

Vedum var tydelig på at skogen skal brukes.

– Vi trenger de fornybare ressursene fra skogen til produkter vi er avhengige av i hverdagen og i samfunnsbyggingen. Jeg blir litt skremt av utviklingen når flere snakker om ikke å bruke ressursen. Det er kjempeviktig at vi bruker ressursen. Skogbruket forvalter den ved planting og foredling, slik at ressursen er enda bedre når den overbringes til neste generasjon. Naturressurser er en av Norges store fordeler, sa Vedum.

Han framhevet eierstrukturen i norsk skogbruk som et stort fortrinn, som sikrer bærekraftig forvaltning av skogen. Skogen i Norge er eid av drøyt 120.000 skogeiere, og vi har et typisk familieskogbruk.

– Det at det er så mange eiere av skogen, innebærer at skogeieren har et nært forhold til ressursene, sa Vedum.

Han la også vekt på betydningen av allemannsretten.

– At alle har tilgang til naturen til friluftsliv, og kan se omløpet i skogbruket, er veldig viktig, sa Vedum.

Gudmund Nordtun la vekt på at skogbruket har høy oppmerksomhet på erosjonssikring. Til venstre Skogselskapets nye administrerende direktør, Helene Nygaardsvik Ruud.

Skog som regulator mot flom

Med ferskvann som tema, var tiltak mot flom og skred framme i diskusjonen, som ble humørfylt ledet av tidligere NRK-journalist Kari Toft fra Elverum.

Gudmund Nordtun forklarte hvordan skogen er en regulator, ved at den tar opp vann både gjennom røtter og bladverk. Røttene er også med på å armere jorda.

– Vi har i dag tre ganger så mye skog i Norge som for 100 år siden. Det er viktig å ha mye skog i god vekst, framhevet Nordtun.

Han la vekt på tiltak for å hindre og reparere hjulspor, som kan skape nye vannveier og erosjon.

– Dette har høy oppmerksomhet. Dessuten er det lagt enda sterkere vekt på kantsoner mot vann og vassdrag – altså at vi setter igjen et belte med trær, som også hindrer erosjon. Vi lykkes bra, og har stadig bedre tiltak på dette feltet, sa han.

Ved bygging av boliger og infrastruktur ser vi i økende grad en forventning om at skogen skal stå som flom- og erosjonssikring.

– Da er det viktig å minne om at det faktisk er noen som eier skogen og som driver næring med utgangspunkt i skogen. Den kan altså ikke bare båndlegges uten videre, sa Nordtun.

Han henvendte seg her direkte til NVE-direktør Kjetil Lund, som også var del av «panelet» rundt bålet.

Administrerende direktør Helene Nygaardsvik Ruud i Skogselskapet, administrerende direktør Gudmund Nordtun i Glommen Mjøsen Skog, direktør Kjetil Lund i NVE, statsforvalter i Innlandet Knut Storberget, finansminister Trygve Slagsvold Vedum, Elverum-ordfører Lillian Skjærvik og fylkesordfører Thomas Breen i Innlandet utgjorde det solide panelet, som ble styrt av tidligere NRK-journalist Kari Toft (stående).

Ny utstilling om ferskvann

Vann var vesentlig tema under bålpraten fordi Skogmuseet har planer om en ny utstilling om ferskvann. For å få den i havn, trengs ekstra bevilgninger – et budskap finansministeren fikk servert ved flere anledninger.

Vedum var klar på at det ikke var rett anledning for å ikle seg spanderbuksene, men framsnakket Skogmuseets betydning.

– Skogmuseet er bokstavelig talt et folkemuseum, som bygger opp rundt gleden ved å bruke natur. De unge som ser mest natur gjennom mobilen, blir gjennom Skogmuseet tryggere på natur og får kunnskap om skogens omløp, sa Vedum.

Administrerende direktør Gudmund Nordtun rakk å ta opp Glommen Mjøsen Skogs forventninger til regjeringens arbeid med naturmeldingen med finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

Forventninger til naturmeldingen

I dialog med Vedum tok Gudmund Nordtun opp naturmeldingen, som regjeringen skal legge fram for Stortinget i løpet av høsten. I løpet av perioden skal regjeringen også legge fram en stortingsmelding om klima.

I naturmeldingen er det ventet at regjeringen svarer opp hvordan FNs naturavtale skal gjøres gjeldende i Norge. Naturavtalen har fastsatt mål om å verne og bevare 30 prosent av verdens hav- og landområder.

Det er verdt å merke seg at vern og bevaring ikke er det samme. I Norge har Stortinget vedtatt et mål om å verne 10 prosent av skogen. I praksis er allerede nærmere 30 prosent bevart gjennom ulike tiltak som nøkkelbiotoper, kantsoner, naturreservater (5,3 prosent), landskapsvernområder og vernskog.

Overfor Vedum la Nordtun vekt på betydningen av å balansere bevaring og bruk av naturressurser, med vekt på det siste – ikke minst for å sikre nok fornybare råvarer i et klimavennlig samfunn.

– Vi i skogbruket vil følge arbeidet med denne meldingen tett, sa Nordtun.

Vedum svarte at det er et pågående arbeid i regjeringen, der det er nødvendig å avveie ulike hensyn.

– Her blir det nettopp viktig å sikre en god balanse, og ta hensyn til både bruk og vern, sa Vedum.

 

Økonomidirektør Gunnar Aakrann Eek i Glommen Mjøsen Skog sørget for at både finansministeren og statsforvalteren fikk med seg Glommen Mjøsen Skogs quiz om skog og tre. I grønn jakke: Sverre Oskar Øverby, lokalpolitiker og skogeier fra Stor-Elvdal.
Trygve Slagsvold Vedum og Knut Storberget er helt sentrale for Skogmuseets planer for ny utstilling om ferskvann med sine nøkkelroller for norsk økonomi og for samfunnssikkerhet og beredskap. Her ved Glommen Mjøsen Skogs stand på jakt- og fiskedagene.