Hopp til innhold
Ane Christensen Tange
– Den største utfordringen blir å legge bort faguttrykk, sier Ane Christensen Tange som skal konkurrere i å presentere forskning folkelig og engasjerende. Foto: Dinamo

– Det blir helt annerledes enn å skrive akademiske forskningsartikler, så det er veldig utfordrende og artig, sier Tange.

Formidlingskonkurranse med glimt i øyet

Forskerkamp er en uhøytidelig formidlingskonkurranse blant doktorgradsstipendiater ved Høgskolen i Innlandet. Åtte ferske forskere får fire minutter hver til å presentere forskningen sin på en lettfattelig og underholdende måte fra en scene.

– Dette er en unik mulighet å nå ut til et bredt publikum og forhåpentlig vise at forskere kan være ganske folkelige, sier Tange.

Forskning på skogbruk og biologisk mangfold

Hun forsker på miljøtiltak i skogbruket, som del av et nærings-PhD i samarbeid mellom Glommen Mjøsen Skog og Høgskolen i Innlandet.

Tange har studert hvordan det å sette igjen livsløpstrær på hogstflater og å beholde kantsoner av skog langs vann og vassdrag, kan bidra til å bevare det biologiske mangfoldet i skogen. Biologen har undersøkt hvordan disse tiltakene gjennomføres i praksis og hvilken effekt de har på det biologiske mangfoldet.

Under Forskerkamp vil hun presentere hvordan disse miljøtiltakene kan sikre et bærekraftig skogbruk som gjør at vi balanserer skogsdrift og naturvern.

Sju glade personer med knyttede never.
Dette er doktorgradsstipendiatene fra Høgskolen i Innlandet som er med i årets Forskerkamp. Foran f.v.: Anja Gjærum, Ane Christensen Tange, Asita Shrestha. Bak f.v.: Synne Bråten, Diana Katherine Castillo Avila, Takunda Archlove og Steffen Egge Frøyhov. Dilara Valiyeva var ikke tilstede da bildet ble tatt. Foto: Ole Martin Ringlund / Høgskolen i Innlandet

Klar for scenen på Forskerkamp

I oppkjøringen til konkurransen har Tange deltatt på en workshop sammen med de andre deltakerne. Der fikk de lære litt om kunsten å formidle forskning fra en scene.

– Vi fikk virkelig testet egne grenser med dans og rollespill. Men ikke minst fikk vi god veiledning på hvordan formidle fag på en enkel og lettfattelig måte. Den største utfordringen for meg er å legge bort faguttrykk og bruke beskrivelser i stedet, forteller hun.

To personer stiller seg opp foran et lite publikum.
På workshop i forkant av Forskerkampen har deltakerne fått praktisk øvelse og formidlingstips. Her er Ane Christensen Tange på vei inn på en tenkt scene. Foto: Ole Martin Ringlund / Høgskolen i Innlandet

Forskerkamp går av stabelen under Forskningsdagene og foregår på Fabrikken Pub og Scene på Lillehammer 26. september. Der skal publikum og en fagjury på tre personer stemme fram Innlandets beste formidler blant deltakerne.

– Jeg gleder meg og skal gjøre mitt beste for å formidle skogforskning på en folkelig og engasjerende måte! sier Ane Christensen Tange.