Hopp til innhold
Johan Freij
Skogekspert Johan Freij sier tømmerprisene har nådd nivåer han aldri hadde forestilt seg. Foto: Privat

De høye tømmerprisene gir store inntektsmuligheter for norske skogeiere, som nå opplever de beste tidene på mange år.

Johan Freij har jobbet en årrekke som seniorekspert på skog i Danske Bank, og er nå selvstendig rådgiver. Han beskriver dagens prisnivå som eksepsjonelt, spesielt i en tid med lavere trevarepriser.

– Jeg har tidligere trodd at vi hadde nådd toppen, men nå har tømmerprisene økt til nivåer jeg aldri kunne forestille meg. Det er fantastisk for skogeierne, sier Freij.

Les også: Høyeste tømmerpriser på årevis – fikk helt hakaslepp

Betydelig prisøkning det siste året

I august fikk en norsk skogeier i gjennomsnitt betalt 819 kroner per kubikkmeter for sagtømmer av gran. I Østfold var sagtømmerprisen oppe i hele 890 kroner. Gjennomsnittsprisen i landet har steget med mer enn 150 kroner per kubikkmeter fra august i fjor. Det viser tall fra Landbruksdirektoratet.

Sagtømmer av furu har steget tilsvarende og prisen i august i år var i gjennomsnitt 779 kroner per kubikkmeter.

Bare fra årsskiftet har tømmerprisen gått opp med mer enn 25 prosent.

Graf over prisutvikling på tømmerpris i Norge.
Prisen på både sagtømmer og massevirke har økt kraftig de siste årene, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Foto/illustrasjon: Hans Haug

– Høyeste rotnetto siden 1970-tallet

Johan Freij har analysert utviklingen av tømmerpriser i Sverige for Danske Bank, og ser at skogeierne sitter igjen med mer penger enn på lenge. Det skyldes ikke bare de høye prisene i seg selv, men også at skogsdriften foregår mer effektivt enn før.

– Rotnettoen, altså hvor mye skogeieren sitter igjen med etter at driftsutgiftene er trukket fra, har ikke vært høyere siden rett etter oljekrisen på 1970-tallet, sier skogeksperten.

Graf
Rotnettoen har ikke vært høyere på nesten 50 år viser grafen fra Danske Bank over prisutviklingen på tømmer i Sverige fra 1951 til april 2024. Prisene er regnet om til dagens verdi i svenske kroner (KPI 2023). Kilder: Skogstyrelsen, Johan Freij og Woodstat

Svak norsk krone og global etterspørsel gir høye priser

Det er flere grunner til at tømmerprisene har vokst til det nivået vi ser i dag. Freij forklarer de høye tømmerprisene med stor etterspørsel og mangel på virke.

– Selv om det bygges lite, er det fortsatt stor etterspørsel etter tømmer. Dette skyldes blant annet barkbilleutbrudd i Canada og Sentral-Europa og handelsboikotten mot Russland på grunn av Ukraina-krigen, sier han.

Salgssjef i Glommen Mjøsen Skog, Håkon Bakken, legger til at kronekursen også er en viktig faktor for det høye prisnivået.

– Den svake krona gjør norsk trelast svært attraktivt i eksportmarkedet, sier han.

Håkon Bakken
Salgssjef Håkon Bakken i Glommen Mjøsen Skog understreker at den svake norske krona bidrar til høye tømmerpriser. Foto: Hans Haug

Sagbrukene tar grep

Samtidig med den høye etterspørselen etter tømmer er etterspørselen etter trelast uvanlig lav. Industrien merker effekten av lav aktivitet i byggenæringen. Bakken viser til flere eksempler hvor sagbruk nå må redusere produksjonen eller legge ned på grunn av sviktende etterspørsel.

Her er noen eksempler hentet fra blant annet ATL.nu i Sverige:

  • Holmens sagbruk i Kroksjø, Sverige, reduserer fra to til ett skift på grunn av lav aktivitet i byggenæringen, noe som berører 45 av 105 ansatte.
  • Moelven Vänerply på østsiden av Vänern reduserer produksjonen med 20 prosent, og har varslet 18 av 160 ansatte.
  • Sagbrukskonsernet Setra opplever økonomiske vanskeligheter, og Mellanskogs halvårsresultat i 2024 er mer enn halvert på grunn av lav avkastning på Setra-aksjene.
  • Canadiske Canfor, som eier svenske Vida, har tapt store verdier.
  • Det USA-baserte sagbrukskonsernet Interfor stenger to sagbruk i sørøst-USA.
  • Sagbruk sør i USA sliter med økonomien på grunn av lav etterspørsel etter plank og lave priser, selv om råvaretilgangen er god.

Bakken tror det på sikt kan komme nedleggelser og kapasitetsreduksjoner også her i Norge.

Mulighet til gode investeringer

Freij mener at de høye tømmerprisene nå gir gode muligheter for skogeiere, uavhengig av hvor mye skog de eier.

– Tidligere har det kanskje ikke føltes lønnsomt å hogge for de med små skogeiendommer, men med dagens prisnivå kan det være en god investering, sier han.

Les også: Glommen Mjøsen Skog økte prisene betydelig i høst

Hvordan prisene vil utvikle seg videre er det umulig å vite, men Freij mener skogeierne gjør klokt i å investere i egen skog for framtiden.

– Jeg er ikke sikker på hvor lenge disse ekstreme prisene vil vare, men jeg tror vi vil ha et høyere prisnivå framover enn det som har vært vanlig før fordi tre kommer til å fortsette å være en global mangelvare, sier han.

Bakken oppfordrer skogeiere til å benytte muligheten til å hogge nå mens prisene fortsatt er på topp.

– Vi håper prisene holder seg oppe, men å satse på det kan godt beskrives som gambling, mener han.