Hopp til innhold
Anita Ihle holder innledningsforedrag om bærekraftig arealbruk, og stiller spørsmål om samfunnskritiske mål kan bli overstyrt av estetikk og følelser. Foto: Hans Haug

Anita Ihle var ordfører i Ringsaker i 16 år, og har stått i mange krevende dilemmaer. Nå, som næringspolitisk rådgiver i Glommen Mjøsen Skog, er hun overbevist om at skogen er en nøkkelfaktor for å bringe oss framover i det grønne skiftet.

Opp og fram-konferansen i Elverum 7. november har hun innledningsforedraget om bærekraftig arealbruk.

Enkel, men krevende løsning

– Løsningen på klimakrisen handler om å kutte ut olje og erstatte den med grønn energi og fornybare råvarer. Så enkelt, og så vanskelig. Det krever omstilling, kompetanse og innovasjon. Og det krever bruk av areal. Det kommer til å synes, men det er fullt mulig å gjøre det på en bærekraftig måte, sier Ihle.

Hun mener skogbruket i Norge er avgjørende for klimaløsningene.

– Ved å forvalte skogen smart, kan vi øke skogens kapasitet til å ta opp karbon. Samtidig kan vi levere fornybare og bærekraftige råvarer som samfunnet er avhengig av. Treprodukter lagrer CO2, og utgjør en viktig del av løsningen, sier hun.

- Når jeg ser et hogstfelt, ser jeg samfunnsnytte og fornybare ressurser, sier Anita Ihle. Foto: Hans Haug

Helhetlig tilnærming

Hun er bekymret for en samfunnsdebatt som kan avspore klimaløsningene.

– Jeg ser tendens til en debatt som mangler helheten, og som fremmer naturvernargumenter som i praksis blir klima- og miljøfiendtlige. Når jeg ser et hogstfelt, ser jeg samfunnsnytte og fornybare ressurser. Når enkelte omtaler hogst som det samme som nedbygging og ødeleggelse, har vi i mine øyne fått en villedende diskusjon, sier Ihle.

Bruk og vern

Som tidligere ordfører er hun vant med å veie ulike hensyn.

– Nå har vi det travelt. Klimaendringene er reelle, både i Norge og globalt. Å gjøre ingenting er ikke et alternativ. Vi må videreutvikle skogbruket, bruke skogen aktivt, samtidig som vi tar vare på biologisk mangfold og verner skog, sier Ihle.

Hun framhever at vi har velfungerende systemer for skogbruket som myndigheter og politikere har vedtatt.

– Vi kan dokumentere gode resultater og positiv utvikling, sier hun.

Anita Ihle framhever at skogbruket står for solide systemer og et fornybart omløp. For hvert tre som hogges, plantes det nye.

Skape løsninger sammen

Glommen Mjøsen Skog er hovedeier i Moelven, en av Europas største produsenter av trelast. I Glommen Mjøsen Skogs geografi på Østlandet har vi en sterk verdikjede for skog og tre, med mange solide aktører.

Ihle definerer skog, skogbruk og tre som en ryggrad i lokalsamfunnene våre.

– Kommunene og skogeierne står sammen om å forvalte skogområdene til det beste for innbyggerne. Bærekraftig skogbruk skaper lokale arbeidsplasser, styrker bosetningen og sikrer framtidige generasjoners muligheter til å bruke og nyte godt av skogen, sier hun.

Næringen er klar til å skape enda flere løsninger og styrke verdiskapingen.

– Dette skal vi få til sammen, med et sterkt samarbeid i hele verdikjeden og med andre viktige samfunnsaktører, sier Ihle.

Få med deg innleggene på Opp og fram!

Glommen Mjøsen Skog er medarrangør av næringslivskonferansen Opp og fram, sammen med Elverum Håndball, SpareBank 1 Østlandet, KPMG og Østlendingen. Konferansen finner sted i Terningen Arena i Elverum 7. november.

Anita Ihles innlegg på konferansen vil ta for seg fornybar råvare og arealbruk, og hun tar utgangspunkt i følgende spørsmål:

  • Bærekraftig og samfunnskritisk, men mindre pent – styres vi for lett av estetikk og følelser?

Hennes innlegg leder opp til flere interessante temaer:

  • Fabrikksjef Espen Svenneby fra Forestia deler hvordan de bruker kortreiste, fornybare og sirkulære råvarer, og videreutvikler grønn industri fra skog og tre.
  • Cecilie Arnemo Åsmul, daglig leder i NØK Fornybar, tar arealdebatten videre med et foredrag om erfaringene fra energiprosjekter innen sol, vind og vann.
  • Økonomisk vekst er mammuten i klimarommet, sier Egil Matsen. Han er tidligere professor ved Handelshøyskolen NTNU og nå administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB, og spør: Er vi villige til å innrette klimapolitikken slik at kjøpekraften til den enkelte stagnerer, eller til og med reduseres?

Bli med på konferansen og bidra til viktig dialog om framtidas klimaløsninger!