Hopp til innhold
Gudmund Nordtun mener forslaget om å fjerne vg2 skogbruk framstår løst fundert. Alle foto: Hans Haug

Nordtun og næringen for øvrig ble svært overrasket da det kom fram at fylkesdirektøren i Østfold innstiller på å legge ned vg2 skogbruk på Kalnes videregående skole fra neste høst.

Utdanningstilbudet ble kjørt i gang i 2023, og første kull fullførte skoleløpet sist vår. Tilbudet består i dag av en vanlig 2+2-ordning, med to år på skole og to år i lære. Nå foreslår fylkesdirektøren å innføre et særløp kalt 1+3 skogbruk, med ett år på skole og tre år som lærling i bedrift.

– Dette er ikke prøvd ut tidligere, og forslaget virker løst fundert, sier Nordtun.

Anita Ihle sier det er et sug etter arbeidskraft, og at det er bakgrunnen for at skogsoperatørutdanningen på Kalnes videregående skole ble etablert.

Etterspurt arbeidskraft

Næringspolitisk rådgiver Anita Ihle i Glommen Mjøsen Skog arbeider intensivt med saken og har hatt tett kontakt med en rekke andre aktører i næringen. Hun er enig med Nordtun i at det framstår vinglete å endre utdanningsløpet på denne måten.

– I praksis er dette skoletilbudet nettopp etablert, og jobber nå med å bygge seg opp både utstyrsmessig og omdømmemessig. Det er spesielt at det i denne tidlige oppbyggingsfasen plutselig kommer forslag om en ny ordning som verken er forankret, prøvd eller planlagt, sier Ihle.

Hun understreker at det er stort behov for elevene i jobber i verdikjeden skog-tre.

– Som mange andre bransjer har skogbruket et sug etter arbeidskraft, og det er nettopp derfor skogsoperatørutdanningen på Kalnes videregående skole ble etablert, sier Ihle.

- Entreprenørkapasiteten er en av de viktigste bærebjelkene i skogbruket. Østfold er en motor i nasjonal sammenheng for verdiskaping med utgangspunkt i skogen, sier regionsjef Simen Løken.

Det viktige skogbruksfylket Østfold

Behovet understøttes av regionsjef Simen Løken i Glommen Mjøsen Skog, som har ansvar for driften i området Havass, det vil si Østfold og Akershus.

– Entreprenørkapasiteten er en av de viktigste bærebjelkene i skogbruket. Uten utdanningsinstitusjoner blir det problematisk for hele næringen. Kalnes videregående skole er svært viktig for oss i Glommen Mjøsen Skog og alle andre aktører i skogbruket i Østfold, sier Løken.

Han understreker at næringen er avhengig av ny og godt opplært arbeidskraft.

– Vi ser det som svært problematisk at flere av skolene som tilbyr denne utdanningen, deriblant Kalnes, blir satt i spill av fylkeskommunene, sier Løken.

Han minner om at Østfold er et av landets største skogfylker, med en årlig avvirkning på rundt 700 000 m3.

– Østfold er en motor i nasjonal sammenheng for verdiskaping med utgangspunkt i skogen. Vi har to store treforedlingsbedrifter i Borregaard i Sarpsborg og Norske Skog Saugbruks i Halden. Dette er hjørnesteinsbedrifter som mottar en stor andel av sitt virke fra Østfold, sier Løken.

Høringsuttalelse og videre oppfølging

Glommen Mjøsen Skog sender en tydelig høringsuttalelse i tråd med dette til Østfold fylkeskommune.

– Vi vil gjøre det vi kan for å stille opp for Kalnes og forklare politikerne konsekvensene av denne innstillingen i tida fram til at vedtaket skal fattes, sier Ihle.