Hopp til innhold
Dronefilm over skog i Snertingdal viser mange grå og brune grantrær som er døde eller i ferd med å dø. Foto: Jon Grande Dahl

Dronebilder over skogsområder i Saksumdal i Lillehammer og Auggedal i Gausdal viser tydelig hvordan granbarkbillene har herjet.

I den friske grønne skogen stikker det seg ut mange grå og rødbrune trekroner – grantrær som er døde eller i ferd med å dø. Årsaken er at granbarkbillen «Ips typographus» har gått til angrep på trærne.

Skogeier bekymret

En av skogeierne som er hardt rammet er Johan Enger, som er leder i Sør-Gudbrandsdal skogeierlag. Han er bekymret over det han har sett i skogen sin den siste tiden.

Johan Enger
Mange trær i skogen til Johan Enger er angrepet av barkbiller i sommer. Nå forbereder han seg på å hogge mer enn planlagt for å begrense ytterligere barkbilleangrep. Foto: Rannveig Røstad

– Det er tørre trær mange forskjellige plasser, sier han og forteller at naboer i Saksumdal har varslet hverandre om død skog.

– Fra solsida i bygda ser man godt at det er mange døde trær i baklia, sier Enger.

Billene angriper hogstmoden skog

Sist uke møttes representanter for kommunene i Sør-Gudbrandsdal, Statsforvalteren i Innlandet og Glommen Mjøsen Skog for å diskutere barkbilleproblemet.

Sammen studerte de oversiktsbilder som skogbruksleder Jon Grande Dahl i Glommen Mjøsen Skog har filmet med drone over skog i Saksumdal og Auggedal.

Møterom.
Representanter fra landbrukskontoret for Gausdal, Øyer og Lillehammer, Statsforvalteren i Innlandet og Glommen Mjøsen Skog diskuterte barkbilleproblemet i Sør-Gudbrandsdal i et felles møte forrige uke. Foto: Rannveig Røstad

– Det er bekymringsfullt å se at det er så mange enkelttrær som er rammet. De døde trærne er ikke konsentrert i roser (små grupper), men er spredt utover, sier skogbrukslederen.

De lyse trekronene er gran som døde i fjor eller tidligere, men de rødbrune er nye tilfeller i sommer. Trærne som er rammet er hogstmoden eller nærmer seg det (hogstklasse 4 og 5) og det er døde trær fra lavlandet og helt opp til rundt 700 meters høyde. Spesielt i baklier.

– Bildet ser ut til å være det samme flere steder. Vi ser at det er døde trær andre steder i Gausdal, i Balbergkampen i Lillehammer og på vestsiden i Øyer, sier rådgiver Ulf Marthinsen ved landbrukskontoret for Gausdal, Lillehammer og Øyer kommuner.

Stor granbarkbille.
Granbarkbille. Foto: Lars S. Dalen / NIBIO

Granbarkbille (ips typographus)

  • Granbarkbillen er utvilsomt vår viktigste barkbille på gran.
  • Under bestemte forhold kan den angripe og drepe helt friske grantrær.
  • Den har et godt utviklet kjemisk signalsystem og et etablert samarbeid med blåvedsopper, og er derfor i stand til å drepe grantrærne relativt raskt og utnytte dem som ynglemateriale.
  • Granbarkbillen er ca. 6 mm lang. Den er svart eller svartbrun med brune antenner og ben.
  • Billen er utbredt over hele landet der hvor grana vokser naturlig.
  • Det viktigste mottiltaket er god skoghygiene. Etter en stormfelling bør trærne ut av skogen. Hogstflater bør ryddes, og ubarket virke må ikke lagres i skogen såpass lenge utover ettersommeren at den nye generasjonen av biller forlater tømmeret.
  • Det er også viktig at grana ikke blir stående hogstmoden for lenge. Stående trær som blir angrepet må snarest mulig fjernes fra skogen.

Kilde: NIBIOs plantevernsleksikon

Stor variasjon i mengden granbarkbiller

Gjennom det nasjonale overvåkningsprogrammet for granbarkbiller settes det hvert år ut barkbillefeller med lokkemiddel for å holde oversikt over mengden granbarkbiller i ulike deler av landet.  Kontrollene av fellene i sommer viser at antallet biller varierer veldig, men i områder som ble rammet av novemberstormen i 2021 er fangsttallene høye.

– I våre områder antar vi at det er noe mer granbarkbiller som nå kryper ned i bakken og gjør seg klare til å overvintre enn det som har vært normalt de siste årene, sier fagsjef skogskjøtsel i Glommen Mjøsen Skog, Sverre Holm.

Kan bli verre neste sommer

Det betyr at hvis neste sommer blir varm og tørr, kan det bli en sommer med omfattende barkbilleangrep, særlig i de områdene som fra før har svekket skog.

– Det er viktig å huske på at det som skiller oss fra de massive barkbilleskadene i Sør-Sverige etter tørkesommeren 2018, kun er klimatisk flaks. Vi har ikke hatt somre som har vært varme nok, lenge nok, til at billene har utviklet seg slik som i Skåne, sier Holm.

Dronebilde over grønn granskog med enkelte grå og brune trær.
De grå grantrærne døde i fjor eller tidligere. De brune er nye trær som er i ferd med å dø. Foto: Jon Grande Dahl

Anbefaler rask hogst for å sikre verdier

Nå vil aktørene få oversikt over omfanget og hjelpe skogeierne til å berge verdier. Både kommunen og statsforvalteren oppfordrer skogeiere som er rammet av barkbilleangrep til å hogge den skogen som står i fare for å bli angrepet neste sommer.

– I de områdene vi ser at det har vært mye barkbilleangrep i sommer ligger det det mye biller i bakken til våren. Blir det en varm sommer da, og et par ordentlig gode somre, da smeller det. Nå ligger det klart, sier Marthinsen.

Det er viktig å presisere at man ikke skal hogge den skogen som allerede er død.

– Tørrgrana er ikke interessant for granbarkbilla, men huser mange av granbarkbilla sine fiender. Dette er også i tråd med Norsk PEFC Skogstandard, sier fagsjef Sverre Holm.

Skogeier Johan Enger forbereder seg på å hogge mye av den utsatte skogen sin før våren.

– Jeg oppfordrer alle skogeiere til å ta en tur ut i skogen sin. Hvis du ser døde trær og barkbilleangrep bør du kontakte skogbrukslederen din, anbefaler han.

– Glommen Mjøsen Skog står klare til å omprioritere planlagte hogster framover, slik at vi kan få hogd i de berørte områdene før billene blir aktive igjen til våren, sier regionsjef Jan Gaute Lie.

Granbarkbiller etterlater seg et tydelig mønster under barken. Foto: Reidun Gomo

Dette kan du gjøre som skogeier nå på sensommeren:

  • Oppsøk områder hvor du har gran som kan ha svekket sunnhet, som områder med vindfall, ferske kanter på hogstflater og gran på furumark.
  • Se etter døde, grå trær og trær med brune barnåler.
  • Hvis trærne har sluppet barken kan du se de typiske sporene etter gangsystemet til granbarkbillen i veden. Hvis barken er på må du skjære med kniv og se om det er larver eller biller under.
  • På våren når granbarkbillene svermer kan du se se brunt borremel på granstammer som billene har borret seg inn i. Senere på sommeren er borremelet borte, men du kan se små borrehull i barken på stammen. Misfarget bar, kvae på stammen og nåledryss på bakken er andre tegn på at treet er under angrep.
  • Finner du tegn på barkbilleangrep bør du kontakte din skogbruksleder om hogst av skog som står i fare for å bli angrepet neste vår. Slik kan du sikre verdien på tømmeret og hindre spredning av barkbillene.