Hopp til innhold
Granbarkbille
Granbarkbiller trives bedre når sommeren er varm og tørr enn slik den har vært i år. Foto: Dan Aamlid / NIBIO

I starten av juni ble det meldt om høy risiko for barkbilleangrep flere steder i landet. Målinger viste at det var store mengder granbarkbiller i enkelte kommuner som følge av en varm og tørr mai. Midt i juli ser situasjonen annerledes ut.

Nedgang i antall barkbiller

Nye tall fra overvåkningsprogrammet for granbarkbiller som ble offentliggjort i dag, viser moderate mengder barkbiller i kontrollfellene i våre områder. Stor granbarkbille fanges i feller med feromondispensere som lokkemiddel. Nå er fellene tømt for tredje gang av i alt fire tømminger i løpet av sommeren.

Fagsjef Sverre Holm peker på det dårlige sommerværet som en av årsakene  til den reduserte barkbilleaktiviteten.

– Det har regnet mer enn halvparten av dagene den siste måneden og middeltemperaturen har vært under gjennomsnittet. Med andre ord ikke det beste klimaet for granbarkbiller med ønske om radikal familieforøkelse, forklarer han.

Under bestemte forhold kan granbarkbiller angripe og drepe helt friske grantrær. Foto: Reidun Gomo

Lite biller å se

Holm har heller ikke sett mye granbarkbiller på befaringene sine i skogen.

– Jeg har lett både vel og lenge i det som vurderes som billeutsatt skog, men jeg har ikke funnet mange biller som har etablert seg, sier han.

Granbarkbille (ips typographus)

  • Granbarkbillen er utvilsomt vår viktigste barkbille på gran.
  • Under bestemte forhold kan den angripe og drepe helt friske grantrær.
  • Den har et godt utviklet kjemisk signalsystem og et etablert samarbeid med blåvedsopper, og er derfor i stand til å drepe grantrærne relativt raskt og utnytte dem som ynglemateriale.
  • Granbarkbillen er ca. 6 mm lang. Den er svart eller svartbrun med brune antenner og ben.
  • Billen er utbredt over hele landet der hvor grana vokser naturlig.
  • Det viktigste mottiltaket er god skoghygiene. Etter en stormfelling bør trærne ut av skogen. Hogstflater bør ryddes, og ubarket virke må ikke lagres i skogen såpass lenge utover ettersommeren at den nye generasjonen av biller forlater tømmeret.
  • Det er også viktig at grana ikke blir stående hogstmoden for lenge. Stående trær som blir angrepet må snarest mulig fjernes fra skogen.

Kilder: NIBIOs plantevernsleksikon

Granbarkbille
Granbarkbillen er det eneste insektet i Norge som kan drepe store, friske grantrær. Det greier de 6 mm lange billene ved å jobbe sammen og samarbeide med blåvedsopp. Foto: Karsten Sund / Naturhistorisk museum

Viktig å forebygge

Til tross for den positive utviklingen, advarer Holm om at det fortsatt er fare for omfattende billeangrep der det er mye vindfall og annen skog med skade, som for eksempel etter novemberstormen i 2021.

Han minner om hvor viktig det er å få vindfall ut av skogen så raskt som mulig etter at trærne har blåst ned.

– Den mest effektive bekjempelsen av granbarkbille er den forebyggende innsatsen, sier Holm.

Dette kan du gjøre som skogeier:

  • Oppsøk områder hvor du vet at du har gran som kan ha svekket sunnhet.
  • Dette gjelder først og fremst områder med vindfall, ferske kanter på hogstflater og gran på furumark.
  • Studer barken nederst på grantrærne nøye. Hvis du finner brunt borremel nederst på rothalsen eller bak skjellene i skorpebarken, er det stor sannsynlighet for at det er granbarkbilla som har svermet og tatt bolig i treet.
  • Det eneste tiltaket som da kan iverksettes, og som har en viss betydning, er å få hogd og transportert trærne ut av skogen.
  • Fra sverming og til de nye billene flyr ut, har du en drøy måned på deg, slik at en eventuell hogst må skje kjapt.
  • Konferer med skogbruksleder og ta en avgjørelse på om omfanget er så stort at det er verdt å iverksette dette tiltaket.