Hopp til innhold
Christian Svenkerud og Tosten Rolstad i konferanserom.
Skogkulturansvarlig Christian Svenkerud og skogbruksleder Tosten Rolstad fortalte om Glommen Mjøsen Skogs arbeid med ungskogpleie på vårsamlinga til skogbruket i Innlandet. Foto: Anne Mæhlum

I 2024 satte Glommen Mjøsen Skog ny rekord i ungskogpleie. Våre mannskaper utførte ungskogpleie på hele 77 000 dekar skog, en økning på over 30 prosent.

Les også: Satte viktige rekorder for framtidsskogen

For 2025 er målet å fortsette økningen i ungskogpleie – til minst 79 000 dekar. Og ambisjonene er å øke enda mer framover, opp mot 100 000 dekar innen 2030.

–Det krever langsiktig tenking, god organisering og nok arbeidskraft, sier skogkulturansvarlig Christian Svenkerud i Glommen Mjøsen Skog.

Trenger nok skogsarbeidere

vårsamlingen for skogbruket i Innlandet på Biri denne uka deltok Christian Svenkerud sammen med skogbruksleder Tosten Rolstad for å dele hvordan Glommen Mjøsen Skog jobber med ungskogpleie.

– Det aller viktigste vi gjør, er å sørge for at vi har tilstrekkelig, stabil og god arbeidskraft, fortalte Christian Svenkerud.

Mange av mannskapene som jobber med ungskogpleie og skogplanting kommer fra Øst-Europa, men andelen norske arbeidere er økende.

– For å beholde folkene våre må vi tilby gode betingelser og følge dem opp godt, sa han.

Les også: Far og sønn fra Polen elsker å rydde plass til kvalitetsskogen

I innlegget ga de to innblikk i utviklingen av ungskogpleie i Innlandet og hvilke grep som må tas for å sikre nok kapasitet til å gjennomføre nødvendig skogpleie i årene framover.

Tosten Rolstad la vekt på at det er viktig å få fram for skogeiere hvor god investering ungskogpleie er, både økonomisk og for klimaet.

– Ungskogpleie er bare positivt! Og skogfondsordningen med skattefordel og tilskuddsordninger gjør dette til en svært lønnsomt tiltak, sa han.

Les mer og se film: Hvor lite koster egentlig ungskogpleie?

Sverre Holm holder foredrag
Fagsjef for skogskjøtsel Sverre Holm snakket om Glommen Mjøsen Skog sin satsing på ungskogpleie på en samling for forvaltningen og det utøvende skogbruket i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus. Foto: Ida Marie Strekerud / Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus

Ungskogpleie er skogforsikring

Prosjektet Klimasmart skogbruk 2023–2025 løfter ungskogpleie fram som et av de viktigste klimatiltakene vi kan gjøre i skogen. Forrige uke deltok fagsjef for skogskjøtsel, Sverre Holm, som foredragsholder på en samling i prosjektet.

– All skog har behov for ungskogpleie, minst én gang. Det eneste du oppnår ved å utsette første inngrep, er at det blir dyrere – og kvaliteten dårligere, sa Holm.

Han viste også til at en ungskogpleid skog takler framtidens klimautfordringer bedre.

– En godt stelt skog står sterkere i møte med kraftig vind, tunge snøfall og lengre perioder med ugunstig klima. Ungskogpleie er rett og slett en god skogforsikring, slo han fast.

Les mer om ungskogpleie og hvordan Glommen Mjøsen Skog kan hjelpe deg!

Bevisst satsing på skogkultur

Holm forklarte også hvordan Glommen Mjøsen Skog har jobbet målrettet for å øke mengden ungskogpleie.

– Det aller viktigste har vært etableringen av en skogkulturavdeling med skogkulturledere. De tar over stafettpinnen etter at skogbrukslederen har avtalt tiltaket med skogeieren. Da kan skogbrukslederen gå videre til neste oppdrag, fortalte Holm.

Han trakk også fram tydelige budsjetter og tett oppfølging fra ledelsen, samt økt markedsføring av ungskogpleie.

– Og sist, men ikke minst de dyktige skogkulturansvarlige som sørger for at vi har nok skogsarbeidere, sa Holm.

Sverre Holm
– Skogkulturlederne er svært viktige for å følge opp ungskogpleie, sa Sverre Holm på samlingen på Sundvollen. Foto: Ida Marie Strekerud / Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus

Hard nok ungskogpleie tidlig

På samlingen i Klimasmart skogbruk understreket Holm også at skogeiere ikke skal være redde for gjøre «hard nok» ungskogpleie.

– Rota til treet formes i ungdommen. Et tre som får god plass, utvikler en solid rot og blir mer stormstabilt. Rydder vi mye nok når vi går inn og gjør ungskogpleie første gang, kan det hende vi klarer oss med den ene gangen i stedet for to, forklarte han.

Han la også vekt på at hard ungskogpleie gir større valgfrihet for skogeier senere i omløpet, f.eks. kan du velge om du vil tynne eller ikke. Dessuten vil mer lys ned på bakken gi større biologisk mangfold.

Lønnsom investering

Ungskogpleie er en av de mest lønnsomme investeringene en skogeier kan gjøre i skogen sin.

– Vi kan ikke tvinge noen, men vi kan påvirke, sa Christian Svenkerud og Tosten Rolstad på vårsamlinga til Innlandsskogbruket.

De oppfordret til å snakke om ungskogpleie og sørge for en positiv kultur og holdning.

– Korrekt gjennomført ungskogpleie i dag, vil gi oss kremdrifter i framtiden, konkluderte de to.

Les også: Viktige rekorder og løfter for framtida