Hopp til innhold

TEKST: Redaksjonen Tenk Tre 
FOTO: Redaksjonen Tenk Tre, Tretopphytter.no, Rakel Berg

­– Jeg tenker kanskje litt annerledes enn andre, men jeg hadde også relevant kompetanse. Etter å ha jobbet i skogbruket i mange år hadde jeg lang erfaring med hvordan gran og furu oppfører seg i Ringsaker. Dessuten har jeg arbeidet mye med tre ved å restaurere flere hus. Kunnskap om hvordan vinden påvirker bygg er vesentlig for et byggverk oppe i et tre, og ettersom jeg drev med både hanggliding og brettseiling, hadde jeg praktisk erfaring også her, forteller Schei.
 
2020-06 Tretopphytter Brumunddal Foto TENK TRE.jpg
TRIVES BEST I SKOGEN: Frode har jobbet i skogen hele sitt liv. Det var også her han kom på ideen om å bygge tretopphytte.

Det startet med plankehytter

I dag finnes det tretopphytter mange steder i Norge, men det hele startet i Brumunddal. Eller vent nå litt, det startet på Høybråten i Oslo. I den nærliggende Tangerudskogen lekte en ivrig plankehyttebygger Frode Schei sammen med kamerater.

Frode skulle begynne på skolen da han og kameratene bygde sin første plankehytte. Han tok skogbruksutdanning, og etter noen år som profesjonell trefeller i Oslo flyttet han til Brumunddal og begynte å jobbe som skogsarbeider og skogvokter i Veldre almenning.

– Jeg jobbet med ulike oppgaver i skogen fram til 2014, og det var her den ville ideen om å bygge en ordentlig hytte opp i trærne ble en realitet, forteller Frode Schei, daglig leder i Tretopphyttene AS.

ed205c886325e00ed205e57b9d49366cc65fad1b-4992x2808.jpgLIMTRE OG LEVENDE TRÆR: Impregnert limtre fra Moelven brukes som bærende konstruksjon i tillegg til levende trær.

Fra drøm til virkelighet

Frode var godt kjent i skogen i Brumunddal og hadde plukket ut et over 200 år gammelt furutre til formålet. Furua sto rett ved Stormyra i Nes almenning, der han hadde vært på orreleik i mange år.

Grunneieren ga tillatelse til å prøvebygge en tretopphytte, dog på egen regning og risiko. Pilotprosjektet fikk støtte fra Innovasjon Norge.

d4c4e3c98b9ff51767ec9b2e8dcc5fc7bbd98d9f-4320x2432.jpg

– Konstruksjonen er en kombinasjon av fastpunkt og glideflater, for man kan ikke låse alle deler av bygget, og vi må ta høyde for at de levende trærne vokser. For å balansere vindflaten som oppstår som følge av hyttekonstruksjonen, måtte vi kutte noen av trærne i høyden. Vinduer og dører er produsert av Johansen Trevare, mens gulvene er laget av malmfuru fra Nord-Østerdalen levert av Os Trekultur, sier Schei.

0a0447271e484ab7b6b95da4a3a3fce1efad6743-5616x3744.jpg
– Vi vet at flere har fridd under opphold i våre tretopphytter. Ett par har faktisk giftet seg i en av hyttene, sier Schei. 

Tastefri tilværelse

Det har vært stor pågang etter tretopphyttene i Brumunddal, og de seinere årene har det tatt helt av. Stadig flere ønsker å oppleve noe litt utenom det vanlige. Noen har behov for å roe ned litt. Frode Schei har også merket seg at et økende antall besteforeldre har funnet veien til tretopphyttene sammen med barnebarna de seinere årene.

– Besteforeldrene vil gi barnebarna opplevelser i natur uten tastatur, sier Schei.
 
 
Tenk Tre er et felles bransjeinitiativ fra skog- og trenæringen i Norge. Sammen ønsker vi å vise hvordan skog og tre kan bidra i klimakampen