Hopp til innhold

Finansparken er det nye hovedkontoret til SpareBank 1 SR-Bank, og det er ikke uten grunn at bygget konkurrerer med Mjøstårnet og JJK Kaffebrenneri om å bli Årets trebyggeri for 2019. Finansparken er trolig et av Norges flotteste og mest særpregede kontor/næringsbygg.

Denne uken hadde SpareBank 1 SR-Banks konsernbanksjef Pia Fischer, som er fra Lundersæter, tatt turen til Solør for å presentere Finansparken og byggets historie. Pia Fischer har hatt ansvar for prosjekteringen av Finansparken og fortalte om både veivalg, løsninger og erfaringer med bygget så langt.

Bruken av tre er helt fantastisk

– Bygget er helt stramt utendørs, men organisk inni. Måten arkitekten har disponert arealet inne i bygget med bruk av tre, er helt fantastisk, sa Pia Fischer. Den åpne løsningen med stor trapp midt i bygget har fått en helt spesiell verdi. – Tre er hovedmateriale og trappa er vakker, men den har også funksjon som møteplass. Du går nesten glipp av noe om du ikke tar trappa, sa Fischer.

Aapning_finansparken Foto Jan Inge Haga-SpareBank 1 SR-Bank.jpgFra åpningen av Finansparken. Foto: Jan Inge Haga – SpareBank1 SR Bank

Det hadde ikke behøvd å bli tre…

Arkitektkonkurransen for det nye hovedkontoret til SpareBank 1 SR-Bank i Stavanger ble lagt ut i 2013 og vunnet av firmaet Helen & Hard. Dette er et arkitektkontor som har laget flere spennende, moderne trebygg, bl.a. biblioteket i Vennesla, så det var kanskje ikke helt overraskende at Helen & Hards forslag var at Finansparken skulle bygges med tre i konstruksjonene. Det slo imidlertid ikke helt an i begynnelsen. Ledelsen i banken var skeptisk.

– Etter at Helen & Hard hadde vunnet arkitektkonkurransen var det en intern diskusjon hos oss om vi ville tørre å gå for tre, sa Fischer, som fortalte at det var under en studiereise sammen med Helen & Hard til Tyskland, Sveits og Østerrike at interessen for tre virkelig ble skapt.

– Det var en veldig interessant tur, der vi så hvordan de har greid å utvikle store bygg i tre. Deretter fikk vi bygd en modell i fem etasjer for å se hvordan dette kunne løses for vårt bygg. Modellen ga oss skikkelig tro på løsningen, samtidig som den ble underlag for anbudet som gikk ut. På dette tidspunktet var ledelsen overbevist om at tre var bra, sa Pia Fischer.

Rask og presis montering

Byggestart var 1. november 2016, og Finansparken ble offisielt åpnet 29. november 2019.

2020-02-26 Seminar i Solør Foto Berit Sanness IMG_0081.JPG
Konsersjef Morten Kristiansen i Moelven Industrier. FOTO: Berit Sanness

Finansparken består av sju etasjer over bakkenivå og tre under. Samlet areal er på nesten 23.000 kvadratmeter. Alt over bakken er i hovedsak trekonstruksjoner og treinteriør. Omkring 90 % av møblene i bygget er norskprodusert.

 

Bygget har utfordrende geometri og bæring fra bunn til topp, med lite gjentakelse. Mye var tilpasset på forhånd, slik at monteringen på byggeplass gikk relativt fort. Men det er snakk om stor presisjon.

2020-02-26 Seminar på Solør Foto Berit Sanness (79).JPG

– Da vi gjorde en vurdering av pris, så lå prisen med tre 1,4 % dyrere enn med annet materiale, men monteringen gikk jo så mye fortere. Dessuten er det imponerende å se hvordan presisjonen med å bygge i tre er på millimeternivå, sa Pia Fischer, som fortalte at byggeprosessen ikke hadde vært helt uten spenning.

– Utvikling og montering av løsningen for den store trappa sentralt i bygget var en egen reise, der både Helen & Hard, Veidekke og Moelven var sterkt inne i bildet. Det var nervepirrende under monteringen av trappa, men resultatet ble meget vellykket, sier Fischer.

Erfaringer

Med nye Finansparken er 600 medarbeidere endelig samlokalisert.

– Transparentheten i bygget er helt utrolig.  Den gjør noe med trivselen, sier Pia Fischer. Hun forteller at Moelven Modul har levert mye innendørs, bl.a. stillerommene, og at det har vært kjempeflotte løsninger for oss. Likedan er hun glad for den store takhøyden i kundesenteret, som har positiv effekt på akustikken.

Trolig vil bygget øke trivselen og produktiviteten på arbeidsplassen, samt tiltrekke seg nye, flinke medarbeidere. – Gjennom Finansparken tilstreber vi en unik og helhetlig opplevelse for både medarbeidere, kunder og omgivelsene. Bygget gir mulighet for nye måter å jobbe på slik at vi både samhandler og er produktive, sa Fischer.

Et framtidsrettet, bærekraftig bygg
Trekonstruksjonene har bidratt til lavere klimagassavtrykk for bygget. Totalt binder treet i bygget 3 350 tonn CO2. – Vi har fått et framtidsrettet, bærekraftig byggeri som reduserer vårt CO2-avtrykk, sa Pia Fischer og listet opp følgende effekter av tre som hovedmateriale:

  • Gi en opplevelse av å arbeide nærmest i en park – mellom tresøyler og duften av tre
  • Lun atmosfære
  • Være med å gjøre stemningen naturlig, varm, sanselig og variert for øyet på en behagelig måte.
  • Balansere for tekniske løsninger, dataskjermer, glass og utstyr
  • Gjøre det stilrene varmt
  • Forskning viser at det er med å redusere sykefravær, stress og gi lavere hjertefrekvens og høyere trivsel