Energigården, Senter for Bioenergi inviterte tirsdag 5. mars til skogdag på Minnesund der landets første skogsmaskiner på avansert biodrivstoff ble presentert. Prosjektets fulle navn er «Hvordan øke verdiskapningen i skogbruket og klimanytten av skogvirke gjennom bruk av næringens egne energiressurser». Målet med prosjektet er at flere skal ta i bruk biodrivstoff.
Fungere godt
Struksnæs Skog, Krogsrud Sag og BioDrift er entreprenører som har vært med på å teste ut biodrivstoff på sine skogsmaskiner. Daglig leder i Krogsrud Sag Ole Randin Klokkerengen er positiv til biodrivstoff.
– Vi har en hogger og en lassbærer som går på biodrivstoff nå, og det fungerer like godt som vanlig drivstoff, sier Klokkerengen.
Daglig leder i Krogsrud Sag Ole Randin Klokkerengen mener prisen er den eneste bøygen for å ta i bruk biodiesel. Foto: Kristina Skamsar
Pris
Det største problemet rundt biodrivstoff er prisen. Det er dyrere å bruke biodrivstoff enn fossilt drivstoff. Lederne av Energi- og miljøkomiteen deltok på arrangementet. Han orienterte om myndighetenes bio-drivstoffsatsning og andre klima- og energipolitiske temaer for skogbruket.
– Vi må nå se på avgifter og andre hensyn som gjør at det er for dyrt å bruke biodrivstoff i dag. Så må vi se på hvordan vi skal vri bruken av biodrivstoff inn i skogbruket selv, sier Kjenseth.
Ketil Kjenseth, leder av Klima- og miljøkomiteen, mener biodrivstoff-prosjektet er viktig for fremtiden. Foto: Kristina Skamsar
Resultat
Prosjektet er et samarbeid mellom Energigården, NIBIO, NORSKOG, Maskinentreprenørenes Forbund, Nobio, Eco1 og Viken Skog. Våren 2019 vil resultatene fra forsøket bli presentert i en manual for bruk av biodrivstoff i skogbruket.
Film
Mjøsen Skog var til stede under demonstrasjonsdagen. Det ble det film av. Under kan du se intervju med lederen av Stortingets Energi- og miljøkomite Ketil Kjenseth, daglig leder i Krogsrud Sag Ole Randin Klokkerengen og Energi- og klimarådgiver i Energigården Hanna Gjessing.