Hopp til innhold
Solid oppslutning fra stortingsbenken med 11 av 13 representanter: Nils Kristen Sandtrøen (Ap), Margrethe Haarr (Sp), Kari-Anne Jønnes (H), Lise Selnes (Ap), Marit Knutsdatter Strand (Sp), Carl I. Hagen (Frp), Per Martin Sandtrøen (Sp), Bengt Fasteraune (Sp), Anna Molberg (H) og Tor André Johnsen (Frp). Gudmund Nordtun og Anita Ihle representerte Glommen Mjøsen Skog. Til høyre administrerende direktør Jon Kristiansen i NHO Innlandet. Fra NHO-styret deltok André Klaseie, Sissel Opshaug, Egil Gerhardsen, Linda Nyquist-Evenrud og Evy Sunde. Alle foto: Guro Breck

Forut for NHOs årskonferanse i januar arrangerte NHO Innlandet møte med stortingsrepresentantene fra Hedmark og Oppland. Glommen Mjøsen Skog sto for kveldens hovedtema: Skogens betydning for Innlandet og Norge.

Nordtun og næringspolitisk rådgiver Anita Ihle holdt felles foredrag, og tok blant annet utgangspunkt i samfunnsdebatten om naturtap.

– Det er viktig å skille mellom varig nedbygging av natur og fornybart, sirkulært skogbruk. Noen ser seg tjent med å blande dette, sa Nordtun.

Vi trenger forutsigbare bevilgninger til frivillig vern, og ikke jojo-politikk fra år til år. Ordningen er svært viktig, understreket administrerende direktør Gudmund Nordtun.

Skognæringen jobber både med aktiv skogsdrift og frivillig vern av skog. I dag er et skogareal på størrelse med Akershus fylke vernet.

– Frivillig vern er en ordning som fungerer, og som vi støtter fullt og helt opp om. Skogeierne står i kø – og sakene ligger i kø for behandling. Derfor trengs bevilgninger til ordningen på et forutsigbart nivå, og ikke jojo-politikk fra år til år, sa Nordtun.

Mye mer vern enn nedbygging

Anita Ihle satte omfanget av vern opp mot nedbyggingstall.

– NRK har framlagt at det bygges ned 79 kvadratmeter natur i minuttet. Da er det verdt å merke seg at vi verner så mye som 300 kvadratmeter skog i minuttet, sa hun.

I tillegg til vern har skogbruket en rekke ordninger som tar vare på skog på andre måter, gjennom blant annet kantsoner mot vann og nøkkelbiotoper.

– I sum er nær 30 prosent av skogen beskyttet på en eller annen måte, så for skogens del er vi tett på målene i Montrealavtalen, sa Nordtun.

Anita Ihle ga politikerne innsikt i de solide kartleggingssystemene som benyttes for miljøverdier og biologisk mangfold i skogen.

Med en økende forestilling om at skog bør kartlegges av biolog i felt, var det viktig å få fram hvordan miljøregistreringer i skog faktisk foregår. Systemet bygger ikke på enkeltartobservasjoner, men på at livsmiljøer for sårbare arter blir ivaretatt.

– Metoden er forskningsbasert, og har dokumenterte positive resultater, sa Ihle.

Engasjement og forståelse

Det var stort engasjement fra politikerbenken, med en grunnleggende forståelse for skogbruket som betydningsfull næring med behov for forutsigbare og gode rammebetingelser. Politikerne stilte en rekke spørsmål, og var blant annet opptatt av det kommende naturskogkartet, omfang av lukket hogst, priskontroll ved salg av rene skogeiendommer og skogen som en del av klimaløsningen.

– Skogen tar opp cirka 40 prosent av Norges årlige utslipp av CO2. Og treprodukter lagrer karbon gjennom hele levetida. Anerkjenn skogen som en del av klimaløsningen! sa Anita Ihle.

Carl I. Hagen (Frp) og Per Martin Sandtrøen (Sp) var blant politikerne som framhevet klimanytten i dialogrunden.

Trenger å bruke skogen

Nordtun var klar på at selv om det var viktig å gi politikerne innsikt i miljøhensyn og vern, så er det aller viktigste at skogen brukes.

– Tre er en fornybar råvare til produkter som alle trenger i hverdagen, og som samfunnet er avhengig av til erstatning for fossile produkter. Skog i vekst binder mest CO2, derfor trenger vi omløpet i skogen. Vi har dessuten store gjengroingsarealer og grå arealer i Norge, her bør vi øke skogplantingen, sa Nordtun.

Arbeidsplasser, verdiskaping og helhetlig diskusjon

Verdikjeden gir grunnlag for mange arbeidsplasser.

– Innlandet har 5400 arbeidsplasser med grunnlag i skogbruket, en firedel av landets verdiskaping i trelast- og trevareindustri, og 40 prosent av landets tømmerhogst. Vi trenger politikere som ser betydningen av et aktivt skogbruk og hvordan vi skal løfte dette inn i framtida, sa Nordtun.

Han understreket at naturdebatt og økt kunnskap er bra.

– Men vi ser at det er lett å peke på enkle løsninger på kompliserte problemstillinger. Vi har forsøkt å belyse noe av kompleksiteten i dag, og oppfordrer dere til å se balansen og helheten, sa Nordtun.

Tor André Johnsen (Frp) ville gjerne ha en Hedmarken-klem av Anna Molberg (H) og Anita Ihle, tidligere Ringsaker-ordfører og nå næringspolitisk rådgiver i Glommen Mjøsen Skog.