Her leser du innlegget fra Gudmund Nordtun i sin helhet:
«Det gror godt i skogen i verneområdene våre! På bare fem år ser vi en markant økning av skogkvaliteter som er viktige for bevaring av biologisk mangfold», sa Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet som en oppsummering av deres overvåkningsprogram for skogen i norske verneområder.
Rapporten er svært interessant. Tilsynelatende synes det å være et klart utgangspunkt for alle parter i debatten at noen arealer må vernes for å ivareta truede arter og livsmiljøer, men vi skal utøve et aktivt, bærekraftig skogbruk på resten av arealet. Da er det viktig at vi treffer med hvilke arealer som vernes.
Miljødirektoratets rapport viser at frivillig vern av skog er en treffsikker ordning. NIBIO har på oppdrag for Miljødirektoratet studert tilstanden i verneområdene i perioden 2017-2021. Rapporten viser blant annet:
- Den mest produktive skogen er den kategorien skog som øker mest i naturreservatene. Arealet med høy eller svært høy produktivitet innenfor naturreservatene har økt med nesten 60 prosent i naturreservatene. Miljødirektoratet konkluderer at dette lykkes godt.
- Omfang av både naturskog og gammelskog i verneområdene øker. 21 prosent av naturskogen er nå vernet. Naturskog er skog uten synlige menneskelige inngrep, med naturlige treslag og dødt trevirke i flere nedbrytningsstadier. Gammelskog er biologisk gammel skog, jamfør definisjonen fra direktoratet/NIBIO i rapporten.