Hopp til innhold
Familie på hogstflate.
Peder Bolstad satser på gården med gode penger fra skogen. Han vil gjøre det attraktivt for neste generasjon å ta over. Fra venstre Viking (9 år), Vilje (6 år) og Vilma (5 år). Foto: Hans Haug

34-åringen tok over Bolstad gård på Rudshøgda etter morfaren i 2018. Det var mye overmoden skog, og han har derfor hogd hvert år etter overtakelsen. Nivået på tømmerprisen nå synes han er formidabelt.

– Jeg fikk helt hakaslepp over prisen! I sommer hogde jeg rundt 1500 kubikkmeter tømmer og fikk rundt 300 000 kroner mer enn forventet, sier skogeieren storfornøyd.

– Et prisnivå vi ikke har sett på lenge

Glommen Mjøsen Skog økte tømmerprisene betraktelig i august, noe som gjør det svært gunstig for skogeiere å hogge denne høsten. Fra årsskiftet har tømmerprisen gått opp med mer enn 25 prosent.

– Prisen er nå på et nivå vi ikke har sett på mange år, sier salgssjef Håkon Bakken.

Håkon Bakken foran tømmer.
– De høyeste tømmerprisene på årevis betyr gode penger for den som har hogstmoden skog nå, sier salgssjef i Glommen Mjøsen Skog, Håkon Bakken. Foto: Hans Haug

For å gi et bilde på prisøkningen de siste årene kan vi se på hva du får betalt for en helt gjennomsnittlig hogst på 1000 kubikkmeter tømmer fra granskog med et og annet løvtre (4 prosent løv).

I 2017 var prisen for denne tømmerhaugen knapt 400 000 kr, mens du nå får over 750 000 kr.

– Prisen er altså nesten doblet på sju år. Så det har mye å si for en skogeier, slår Bakken fast.

Graf over prisutvikling på tømmerpris i Norge.
Prisen på både sagtømmer og massevirke har økt kraftig, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. Foto/illustrasjon: Hans Haug

Salgssjefen oppfordrer skogeiere til å hogge nå, før prisene eventuelt faller igjen.

– Jeg vil advare skogeierne mot å tro at prisutviklingen fortsetter mot himmelen. Ser vi på historien, får vi en klar pekepinn på at det kommer en nedtur, sier han.

Slik påvirkes tømmerprisen

Flere faktorer spiller inn på hvor mye en skogeier får betalt for tømmeret sitt:

  • Tømmerets egenskaper: Dimensjon, lengde og kvalitet på tømmeret har mye å si for hva du får betalt.
  • Entreprenørens dyktighet: En effektiv entreprenør som planlegger godt og får mest mulig ut av tømmeret, kan gjøre at du tjener mer på hogsten.
  • Markedssituasjon: Etterspørsel etter tømmer, valutakurser og hvor mange industrier som er kjøpere i området påvirker prisen.

Får gode råd om skogforvaltning

Gården Bolstad på Rudshøgda har en av Ringsakers største skogseiendommer. På få år har den nokså ferske eieren blitt en aktiv skogeier som er ivrig på å teste ut nye ting.

Peder Bolstad har blant annet plantet 1000 eiketrær, og han har endret treslag fra gran til furu og bjørk der det har vært fornuftig.

Peder Bolstad
Peder Bolstad har ingen skogbruksutdanning utover agronom, og synes det er gull verdt å få gode råd fra fagfolk i Glommen Mjøsen Skog. Foto: Hans Haug

– Med klimaendringer og økte temperaturer tvinger det seg fram at vi tester nye treslag for å opprettholde produksjonen, mener han.

Bolstad ønsker å drive skogen sin best mulig, og er veldig fornøyd med den faglige oppfølgingen han får fra Glommen Mjøsen Skog.

– Jeg bruker støtteapparatet i Glommen Mjøsen Skog flittig, og får ikke fullrost den hjelpen jeg får av skogbrukslederen min, sier han.

Investerer i gård og skog

For Bolstad og familien kommer de ekstra pengene fra sommerens hogst godt med.

I tillegg til oppgraderinger på gården har de startet med hjorteoppdrett, og investerer mye i skogsbilveier og andre tiltak på skogseiendommen.

Familien Bolstad foran hovedhuset på gården.
Pengene fra tømmersalg investerer Peder Bolstad i gård og skogseiendom slik at det skal bli attraktivt å ta over i framtiden. Her med kona Mari og barna Viking, Vilje og Vilma. Foto: Hans Haug

– Alt er investering for framtidig drift. Det handler om å skjøtte gård og skog på en god måte, så det er attraktivt for neste generasjon å ta over, sier familiefaren.

– Da er det gullkanta med de prisene som er nå om dagen. Lurer du på om du skal hogge, er det ikke noe å lure på nå, mener han.