Hopp til innhold
Toppledelse fra Moelven sørget for en meget nyttig omvisning, fra venstre: Anders Lindh, Gunilla Pettersson, Niklas Öberg, Björn Johansson, Christer Hagberg og Lars Storslett. Alle foto: Guro Breck

Glommen Mjøsen Skog er største eier i Moelven, og er representert i Moelvens styre med administrerende direktør Gudmund Nordtun (nestleder). Einar Enger er aksjonærvalgt vara til styret.

I september var hele styret og ledergruppa i Glommen Mjøsen Skog på bedriftsbesøk på Moelven Valåsen AB og Moelven Pellets AB. Virksomhetene ligger på samme industriområde i Karlskoga, nordøst for Vänern i Värmland. Delegasjonen ble tatt godt imot av lokal ledelse og divisjonsledelse i Moelven, og fikk en interessant omvisning på anlegget.

Styreleder Heidi Hemstad var strålende fornøyd med omvisningen og informasjonen fra produksjonssjef Niklas Öberg og øvrig ledelse.

Store dimensjoner, stor nytte

Det er store dimensjoner både på investeringene og på resultatene de skal gi. Av de 750 millioner kronene som investeres i Karlskoga, går omtrent halvparten til pelletsfabrikken som tas i bruk i disse dager.

Når alt er i full drift, skal anlegget ta imot over 1 million m3 furu- og grantømmer årlig. Det er en økning på drøyt 300.000 m3.

Björn Johansson, administrerende direktør i Moelven Skog, fortalte at Valåsen tar hånd om 19 prosent av alt virket som Moelvens 16 tømmerforbrukende enheter mottar.

– Så dette er gigantisk, sa han.

Det er 170 ansatte på anlegget.

Til venstre nestleder i styret Rolf Th Holm og administrerende direktør Gudmund Nordtun etter omvisning i den flunkende nye pelletsfabrikken.

Høyteknologi

Det er Moelven-konsernet selv som har gitt Moelven Valåsen AB tilnavnet «kanskje verdens mest høyteknologiske sagbruk». Det er utstrakt bruk av sensorer i produksjonen. Analyser og oppfølging gjøres i sanntid. Resultatet er redusert energiforbruk, økt skurutbytte og bedre kapasitet.

Administrerende direktør Christer Hagberg på Moelven Valåsen fortalte at det nye tømmermottaket og saglinja er enestående i sitt slag.

– Det finnes ikke noe slikt i Europa. I Nord-Amerika finnes løsninger som likner, men det er ikke det samme, sa Hagberg.

Ved full kapasitet skal det håndteres 2000 kubikk flis i døgnet til den nye pelletsfabrikken. Det blir over 140 slike skuffe-lass. Gunilla Pettersson under omvisningen med styreleder Heidi Hemstad.

Flis til pellets

Den nye pelletsfabrikken blir også et vesentlig fortrinn, som vil sikre Moelven Valåsen og Moelvens andre sagbruk stabil avsetning for de store mengdene med sagflis som den daglige produksjonen gir. Egen fabrikk på anlegget gir økt lønnsomhet på biproduktene, og sørger for at all råvare som kommer inn på anlegget går ut igjen i foredlet form. Bærekraft i praksis!

– Fabrikken er i prøveproduksjon, og kanskje går første leveranse ut nå mens jeg snakker. I full produksjon skal vi opp på 80.000 tonn årlig, fortalte Lars Storslett, som nå er divisjonsdirektør i Moelven Wood.

Heidi Hemstad, fabrikksjef Gunilla Pettersson og Ingrid Sandtorp Thorvaldsen i produksjonshallen i pelletsfabrikken.

Spente på sluttmarkedet

Moelven Valåsens marked fordeler seg fifty-fifty mellom Skandinavia og eksport. Moelvens representanter var spente på sluttmarkedet framover – ikke minst i Nord-Amerika, som forbruker mest trevarer i verden.

– Det kommer til å bli bygd hus i USA uansett hvem som vinner valget, og det har stor effekt på den totale etterspørselen. Om det begynner å løsne i januar eller oktober, gjenstår å se, sa Christer Hagberg.

Fra venstre økonomisjef Gunnar Aakrann Eek i Glommen Mjøsen Skog, administrerende direktør Christer Hagberg på Moelven Valåsen AB og divisjonssjef Anders Lindh i Moelven Industrier ASA. Som det framgår gjenstår det ennå noe byggearbeider før investeringene er sluttført.
Tømmerleveransene registreres her ved ankomst.
Deler av det store industriområdet.