Hopp til innhold
HR-leder Silje Ludvigsen i Glommen Mjøsen Skog er blant dem som har vært med på å gi innspill til utviklingen av fagskolestudiet på vegne av Glommen Mjøsen Skog.

Hovedutvalg for næring i Innlandet fylkeskommune behandlet i slutten av november søknad fra Fagskolen Innlandet om etablering av en pilot for skogtekniker-utdanningen. Søknaden fikk enstemmig tilslutning.

Fagskolestudiet skogtekniker er utviklet hos Fagskolen Innlandet med bred støtte fra hele bransjen. Det er behov for denne kompetansen innen skogbruket.

I piloten skal studieplanen kvalitetssikres.

– Vi ser fram til at piloten for fagskolestudiet skogtekniker kan starte opp i februar neste år. Næringen har vært med på utarbeidelsen av studieplanen. Piloten skal gi erfaringer med hvordan fagplanen faktisk fungerer i praksis, sier leder HR, Silje Ludvigsen, i Glommen Mjøsen Skog.

Les også: Næringen samles om ny skogteknikerutdanning

Gir 60 studiepoeng

Viktige elementer i pilotperioden er:

  • Tilbakemeldinger fra studentene.
  • Kvalitetssikring av studiets faglige innhold og organisering.
  • Søkertall og interesse for høyere yrkesfaglig utdanning i skogbruket.
  • Behov for et fleksibelt studietilbud.

Etter gjennomført pilot, vil studiet inngå i fagskolens faste portefølje som studietilbud gjennom samordnet opptak.

Studiet er på 60 studiepoeng og omfatter emner som grunnleggende skogbrukskunnskap, det digitale skogbruket, operasjonelt skogbruk, operativ ledelse, kommunikasjon og økonomiforståelse. Avslutningsvis gjennomfører studenten et hovedprosjekt som et fordypingsemne med praktisk og teoretisk tilnærming. Studiet er nett- og samlingsbasert.

Vesentlig for rekruttering og kompetanseutvikling

Dette studiet skal ikke være konkurrerende til allerede eksisterende studier, men vil være et supplement og svare på et behov næringen har for å kunne videreutdanne folk med yrkesfaglig kompetanse og fagbrev.

– Våre skogfunksjonærer har i dag bakgrunn fra både høyskole, universitet og fagutdanninger. Kompetansebehovet i skognæringen øker i takt med utviklingen i næringen. Denne typen etterutdanning er viktig for å ruste arbeidsstyrken vår framover, sier Ludvigsen.

Glommen Mjøsen Skog ser det som helt naturlig å bruke fagskoleutdanningen som påbygg av kompetanse for de ansatte det er aktuelt for.

– I tillegg utdannes det for få innenfor de tradisjonelle skogfagene til å dekke behovet for arbeidskraft, slik at vi allerede i dag rekrutterer flinke folk med en litt annen bakgrunn enn tidligere. Fagskoletilbudet er svært aktuelt for å sikre at alle medarbeidere er godt faglig rustet, selv med en litt annen karriere i bunn. Vi ser samtidig en gevinst ved å kombinere dette med jobb i det operative, sier Ludvigsen.

Nyttig for mange

Målgruppe for utdanningen er:

  • De med fagbrev eller tilsvarende innen skog- og maskin-bransjen.
  • Entreprenører og skogeiere eller driftsansvarlige som ønsker økt skogfaglig og økonomisk forståelse og kunnskap.
  • Praktiske veiledere og faglærere innen skogbruk.
  • Andre med annen relevant yrkeserfaring/utdanningsbakgrunn.