Holm forklarer at lukket hogst stiller spesielle krav til skogen, og at det er lite skog som i utgangspunktet er veldig godt egnet for lukket hogst.
– Det blir derfor en avveining mellom skogens egnethet, skogeierens ønsker og risikovillighet, økonomi, friluftsinteresser og andre hensyn, som avgjør om vi anbefaler lukket hogst eller ikke, sier fagsjefen.
Les også: Lukket hogst i viktig turområde i Hamar
Holm legger til at man ved lukket hogst ofte ønsker et skogbilde med stor sjiktning, det vil si trær med forskjellig høyde og diameter, som gir en kontinuerlig skogproduksjon. For å oppnå det må man gjerne tynne eller gjennomføre en omstillingshogst i den skogen som er i dag, som kan være ganske homogen.
– I områder med store friluftsinteresser, slik som her i Ertemarka, pålegger vår egen sertifisering PEFC oss et særskilt krav til å gjennomføre lukket hogst. Dermed strekker vi oss litt ekstra i vurderingene av skogens egnethet for lukket hogst i forhold til andre skogområder, forklarer han.
Les mer: Fagsjefens guide til lukket hogst
Setter igjen frøtrær og livsløpstrær
Der det hogges åpne flater i Ertemarka skal det få vokse opp ny skog igjen etter hogsten gjennom såkalt naturlig foryngelse. Det vi si at det blir satt igjen noen store furutrær som skal gi frø til den nye skogen.
Det blir også satt igjen andre enkelttrær og høye stubber som skal få stå i skogen til de dør og råtner bort.
– Noen synes kanskje det ser rotete ut og tror at vi har glemt å hogge disse trærne, men disse livsløpstrærne har altså en viktig oppgave som livsmiljø for mange ulike arter i skogen, forklarer Aasgaard.
Se film: Livsløpstrær bevarer det biologiske mangfoldet i skogen
Informasjon til de som bruker området
Glommen Mjøsen Skog har lagt stor vekt på å nå ut med informasjon om hogsten til de som bruker Ertemarka. Det har skjedd gjennom avisoppslag og via ulike foreninger og sosiale medier, samt plakater i turområdet.
– Det er fortsatt mulig å bruke stiene i skogen mens skogsdriften pågår, men det er viktig at de som ferdes i skogen er klar over hva som foregår og holder trygg avstand til skogsmaskinene, forklarer Aasgaard.
Samarbeid og lokal støtte
Som fersk skogeier setter Garder stor pris på samarbeidet med Glommen Mjøsen Skog. Hun har siden i høst jobbet fullt med skogdriften og andre prosjekter på gården, men har ingen erfaring med skogbruk fra tidligere.
– Det gir meg trygghet å ha en samarbeidspartner som Glommen Mjøsen Skog. Jeg får utrolig god hjelp og støtte. Det er mye verdt for meg at skogbruksleder Stein Aasgaard alltid er tilgjengelig, hjelpsom, grundig og tålmodig med meg, sier hun med et smil.
Reaksjonene Garder har fått på vinterens hogst fra lokalmiljøet har vært utelukkende positive.
– Flere har gitt tilbakemeldinger på at det blir pent etter den lukkede hogsten. Det er veldig hyggelig, synes skogeieren.
– Det er viktig for oss at denne skogen fortsetter å være et sted hvor folk kan oppleve ro og natur. Samtidig sikrer hogsten materialer til kommende generasjoner og gir plass til ny skog som binder karbon, slår hun fast.