Hopp til innhold
Styreleder Finn Ivar Marum i Moelven Industrier satte av godt med tid til dialog med Glommen Mjøsen Skogs styre og øvrige tillitsvalgte på høstmøtet. Marum har for øvrig familierøtter og deler av sin oppvekst i Elverum. Foto: Guro Breck

Glommen Mjøsen Skog er største eier i Moelven Industrier ASA, og styret og de øvrige tillitsvalgte i skogeierområdene har nytte av å ha innsikt i driften i storkonsernet.

Finn Ivar Marum tiltrådte som styreleder for halvannet år siden. Han satte av godt med tid til å møte de tillitsvalgte under den tradisjonelle høstsamlingen som fant sted på Lillehammer 19.-20. november.

Moelven har hele 39 driftssteder i Norge og Sverige, og er en stor logistikkvirksomhet.

– Vi trenger 400 tømmerbillass inn i produksjonen vår hver dag. Det tilsvarer en avvirkning på om lag 1500 dekar skog per dag, illustrerte Marum.

Tøft også neste år

Som kjent er det en uvanlig situasjon i skog- og trebransjen, med høye tømmerpriser til tross for lav etterspørsel etter produkter av tre. Forklaringen ligger i internasjonale forhold, blant annet krigen i Ukraina og omfattende barkbille- og klimaskader sørover i Europa.

Les også: Global etterspørsel gir svært høye tømmerpriser.

Marum var tydelig på at situasjonen er krevende for Moelven og øvrig treindustri.

– Vi gikk inn i denne lavkonjunkturen i en god posisjon, og er godt rustet for å stå i krevende tider, sa Marum.

Han venter at det blir utfordrende en god stund til.

– Vi venter at det blir tøft også neste år, og at vi først vil se tegn til bedring i andre halvår, sa Marum.

Ser ti år framover

Samtidig er det viktig å heve blikket og se fram.

– Vi i Moelven har lagt planer for en tiårs horisont, med fokus på konkurransekraft og kjernevirksomheten, sa Marum.

Han viste blant annet til et stort investeringsprogram med en vesentlig satsing på Moelven Valåsen i Sverige, som Glommen Mjøsen Skogs styre besøkte tidligere i høst.

– Vi planlegger også utvikling innenfor Glommen Mjøsen Skogs kjerneområde, sa Marum.

De tillitsvalgte Ruth Lunden (t.v.) og Johannes Ingvoldstad roste prosjektdirektør Gjyri Helén Werp fra Norges Skogeierforbund for et engasjerende foredrag om Skogløftet. Foto: Guro Breck

Norges tålmodigste forvaltere

I tillegg til en rekke foredrag fra interne ressurspersoner i Glommen Mjøsen Skog, var det nok en ekstern bidragsyter på møtet: Prosjektdirektør Gjyri Helén Werp fra Norges Skogeierforbund holdt foredrag om arbeidet med Skogløftet. Målet er å sikre økt gjennomslag og styrke skogbrukets rammebetingelser.

Hun trakk blant annet fram skogeierne som Norges tålmodigste forvaltere. 78 prosent av landets produktive skogareal eies av enkeltpersoner. Skogeierne forvalter med dette verdier for hele samfunnet – nå og i generasjoner framover.

Skogeierne Ruth Lunden og Johannes Ingvoldstad roste Werps innlegg.

– Dette var veldig engasjerende for meg som skogeier og tillitsvalgt. Det er positivt at skogeiersamvirkene og Norges Skogeierforbund samordner innsatsen og jobber godt sammen som et lag, sa Ruth Lunden, tillitsvalgt fra Østre Toten.

Ingvoldstad er glad for at Werp legger vekt på forvalterrollen.

– Jeg er veldig bevisst på at jeg forvalter både en tømmerressurs og en skog som er viktig for mange i nærområdet til tur og rekreasjon, sa Ingvoldstad.

Han driver gård og eier skog i Vang utenfor Hamar, og har i samarbeid med Hamar og Hedemarken Turistforening lagt til rette for turstien Lageråarunden.

– Jeg får ofte høre at folk liker å gå i en skog som er holdt ved like og pleid gjennom aktivt skogbruk, sier han.