Hopp til innhold
Rådgiver Dag Skjølaas i Norges Skogeierforbund har fulgt prøveordningen tett, og er svært tilfreds med resultatene. Foto: Privat

Det sier næringspolitisk rådgiver Anita Ihle i Glommen Mjøsen Skog og rådgiver Dag Skjølaas i Norges Skogeierforbund. Forrige uke deltok de på et avslutningsseminar på Hamar, hvor erfaringer fra prøveordningen i Innlandet ble gjennomgått.

Prøveordningen ble initiert av Stortinget i 2017, og går nå mot slutten. Vanlige tømmervogntog har en totalvekt på 60 tonn. Under utprøvingen i Innlandet har det vært tillatt å bruke vogntog med totalvekt på 74 tonn.

Ved å bruke kjøretøy som har flere aksler og flere hjul, kan transportørene kjøre større lass uten at belastningen på vegnettet øker. Dermed er både antallet lass og drivstofforbruket redusert, og det har gjort transporten mer effektiv og mer miljøvennlig.

Rådgiver Dag Skjølaas i Norges Skogeierforbund og næringspolitisk rådgiver Anita Ihle i Glommen Mjøsen Skog tar til orde for at myndighetene tillater 74 tonns tømmervogntog permanent.

Solide resultater

Som ledd i prøveordningen er det samlet inn og bearbeidet mye informasjon, og resultatene fra dette arbeidet ble presentert på avslutningsseminaret med over 150 deltakere på Hamar torsdag 20. mars.

Sammenlignet med vogntog som har 60 tonn totalvekt, viser NIBIOs målinger blant annet følgende resultater for tømmervogntog med 4+5 aksler og 74 tonns totalvekt:

  • Nyttelast per lass har økt med 29 prosent
  • Drivstofforbruk og utslipp per m3*km er redusert med 18 prosent
  • Transportkostnad per m3 er redusert med 17 prosent

Aktørene er godt fornøyde

Rådgiver Dag Skjølaas i Norges Skogeierforbund har fulgt prøveordningen tett, og er svært tilfreds med resultatene.

Verken Innlandet fylkeskommune eller Våler kommune, som delte sine erfaringer på seminaret, hadde registrert noen endringer når det gjelder slitasje på vegnettet.

– Alt vi har prøvd å gjøre riktig, har gått bra, sier rådgiver Dag Skjølaas i Skogeierforbundet.

Carl Borge Røsen, eier og driver av Røsen Maskin & Transport, har testet ut denne vogntogtypen i egen bedrift. Han sier til Østlendingen at han håper ordningen får fortsette.

– Det er ingen tvil om at dette er bra for vegene og for oss som transportører, sier han.

Carl Borge Røsen fra Røsen Maskin & Transport i Åsnes har gode erfaringer med vogntogtypen.

Arbeider for permanent løsning

Stortinget tok initiativ til prøveordningen ved behandlingen av Skogmeldinga i 2017. Etter nedleggelser av flere treforedlingsbedrifter i 2012-2013 pekte Stortinget på behovet for å bedre rammevilkårene for norsk skogindustri blant annet ved å legge til rette for mer effektiv transport.

Nå jobber skognæringen for at ordningen med økt totalvekt blir utvidet og permanent.

– Prøveordningen viser at det er lønnsomt og miljøvennlig. Nå trengs en gjennomgang av bruer bygd før 1970. Vi vet at tre prosent av alle bruer på riks- og fylkesvegnettet har begrensninger som gjør at de ikke kan oppklassifiseres til 74 tonn. Og så trenger 14 prosent av bruene kontroll før de kan åpnes for slike vogntog, sier Skjølaas.

Anita Ihle viser til at både Finland og Sverige har åpnet for slike vogntog med 74-76 tonn totalvekt.

– Både skog- og trenæringen og andre deler av landbruket ønsker at myndighetene legger til rette for bruk av vogntog med økte totalvekter også i Norge, sier Ihle og Skjølaas.

Innlandet fylkeskommune og Våler kommune har ikke registrert at vogntogtypen har gitt endringer i slitasje på vegnettet.