Hopp til innhold
Anita Ihle, Linda Døsen Stubsveen og Linda Otnes Henriksen.
Næringspolitisk rådgiver i Glommen Mjøsen Skog, Anita Ihle (til venstre), er tidligere Arbeiderparti-ordfører i Ringsaker. I møtet med Arbeiderparti-ordførerne Linda Døsen Stubsveen i Rendalen og Linda Otnes Henriksen i Stor-Elvdal hadde hun viktige budskap fra skogbruket. Alle foto: Rannveig Røstad

Lokale skogeiere i Midt-Østerdal Skogeierområde i Glommen Mjøsen Skog hadde invitert på skogdag for å vise ungdommene hvordan moderne skogsdrift foregår og gi dem kunnskap om miljøhensynene næringen tar.

Stor-Elvdal og Rendalen er store skogkommuner. Historisk har skogbruket hatt svært stor betydning for utviklingen av lokalsamfunnene i Østerdalen.

Fortsatt er skogbruk en ryggrad i lokal verdiskaping, og på Koppang i Stor-Elvdal er sagbruket Moelven Østerdalsbruket med over 70 ansatte en hjørnesteinsbedrift. Samtidig har de færreste unge skogbruk «i blodet» i dag.

Ungdommer og voksne går på barlagt vei i skogen.
Linda Otnes Henriksen i følge med 15-åringene Amalie Leren Myrbakken og Pharinda Wachiraphongphan for å se hogstmaskin i arbeid.

Vise fram det grønne gullet

De to Ap-ordførerne støttet opp om tiltaket og deltok på kunnskapsløypa som var lagt opp for elevene.

Les også: Skogeiere inviterte ungdommer til skogs

– Det er veldig fint at vi får vist fram det grønne gullet for ungdommene våre, vise dem hva skauen faktisk er og hva slags bidrag den har i samfunnet vårt, sier ordfører i Stor-Elvdal, Linda Otnes Henriksen.

Begge ordførerne er opptatt av at det er viktig å vise ungdommene at skogen har spennende arbeidsplasser for dem her i Østerdalen i framtiden.

– Skog og natur er en del av læreplanen som elevene skal lære om. Det er bra at man kan ha et godt samarbeid med aktører i lokalsamfunnet og bruke hverandre i fagformidlingen og på tvers av kommunegrensene, synes Døsen Stubsveen.

Tømmerstokker med rød og blå merking.
Skogsdriften gir lokal verdiskapning. De rødmerkede stokkene skal bare noen kilometer unna til Moelven Østerdalsbruket i Koppang. Den blå skal til produsenten Alvdalsstolpen i nabokommunen.

Nasjonal skogpolitikk

Samtidig fikk de to ordførerne en solid prat med næringspolitisk rådgiver Anita Ihle i Glommen Mjøsen Skog. Hun hadde mange med seg mange temaer og «oppdrag» som hun ville at ordførerne skulle ta med seg videre.

– Vi har nå en rekke forslag til en enhetlig nasjonal skogpolitikk som vi vil at dere skal ta med dere videre, sier Ihle til ordførerne.

Her er noen av punktene hun trakk fram:

  • Årlig bevilgning til frivillig vern av skog på minimum 1 milliard kroner.
  • Øke støtten til ungskogpleie i tråd med Klimaplan 2021-2030.
  • Utvikle økosystemtjenester for å øke opptaket av CO2 i skog.
  • Økt bruk av tre i statlige byggeprosjekter bl.a. gjennom utforming av kriterier ved offentlige innkjøp.
Regionsjef Ingar Brenodden i Glommen Mjøsen Skog viser de to ordførerne avanserte digitale kart som viser ulike opplysninger om skogen som miljøverdier og alder på trærne.

Solide systemer

Ihle er opptatt av å bygge opp kunnskapen om systemene som danner grunnlaget for skogbruket i dag.

– Vi må bruke skogen aktivt, samtidig som vi tar vare på biologisk mangfold og verner skog. Bruk og vern går hånd i hånd, i tråd med systemene vi har i dag. Dette er velfungerende metoder som myndigheter og politikere har vedtatt, og vi kan dokumentere gode resultater og positiv utvikling, sier Ihle.

I dag er 5,3 prosent av norsk skog vernet gjennom frivillig vern-ordningen, og det nasjonale målet er på 10 prosent. Det som styrer farten her er statlige bevilgninger, for skogeierne har stilt opp med arealer i tråd med kriteriene.

–  Samarbeid mellom myndigheter og skognæringen er avgjørende for at vi kan forvalte den viktige skogressursen på en bærekraftig måte, sier Anita Ihle.

Linda Otnes Henriksen filmer hogstmaskin.
Stor-Elvdal-ordfører Linda Otnes Henriksen fanger inntrykk fra dagen på mobiltelefonen. Med seg tar hun viktige budskap om skogbrukets rolle i både lokal verdiskaping og som en klimaløsning.

Viktig rolle i kommunene

Hun er klar på at kommunene har en nøkkelrolle i å tilrettelegge for bruk av skogen, slik at den fornybare ressursen tre kan benyttes som en vesentlig klimaløsning.

– Sikre lokal kompetanse på skogbruk i kommunen. Unngå at kommunedelplaner og hensynssoner blir et hinder for bærekraftig skogbruk. Og ikke sett i verk tiltak som krever svært stort byråkrati og har liten nytteeffekt, slik som meldeplikt på hogst, understreker Ihle.