Hopp til innhold
Det er økt interesse for å etablere løvskog, og vi vil i framtida se et enda større mangfold i skogene våre, sier fagsjef skogskjøtsel Sverre Holm i Glommen Mjøsen Skog. Arkivfoto: Hans Haug

Skogbruket bygger opp erfaring og kunnskap om et økt mangfold av treslag og skogskjørtselsstrategier. Klimaendringene, større etterspørsel etter andre tømmerkvaliteter og et generelt ønske om mer variasjon i skogbildet gjør at dette er høyaktuelt.

Økt interesse for løvskog

– I Glommen Mjøsen Skog har vi merket en økt etterspørsel etter rådgivning om særlig bjørk og eik, sier fagsjef skogskjøtsel Sverre Holm.

Derfor ble det for noen år siden gjort en innmelding av Glommen Mjøsen Skog i den svenske foreningen Ekfrämjandet.

– Foreningen er en interesseorganisasjon for skogbrukere som arbeider med etablering og stell av løvskoger generelt, men er som navnet tilsier spesielt opptatt av eik, forteller Holm.

Flotte bjørkeplanter ved Falkenberg planteskole. Dette er 6. generasjon bjørk, som vokser cirka 30 prosent bedre enn naturlig foryngelse og med en vesentlig bedre kvalitet. Foto: Sverre Holm

Praktisk og lærerikt årsmøte

12. og 13. september inviterte Ekfrämjandet til årsmøte med befaring i Halland i sør-vest Sverige.

– Først var vi på besøk hos Södra sin planteskole i Falkenberg, hvor vi blant annet fikk se 6. generasjon foredlet bjørk. Deretter gikk turen til skogs og befaring av løvskog. Årets befaringer ble gjennomført med oppgaver til deltakerne, som selv skulle foreslå behandlingsforslag. Forslagene ble så diskutert i plenum til slutt, forteller han.

Eik og bøk i blanding. Bøken skal fjernes, og brukes kun som utfyllingstre. Foto: Sverre Holm

Gjelder også i våre områder

Holm er tydelig på at klimaendringene medfører endringer i hva slags skoger som etableres for framtida. Når årsmiddeltemperaturen øker og vekstsesongen blir lengre, åpner det for bruk av andre treslag.

– Dette gjelder også i vår geografi. Et eksempel er etableringa av eikeskog i Hamar nå i sommer. Bakgrunnen for at det tiltaket ble iverksatt, var at vi fant mye naturlig foryngelse av eik i området da skogsdrifta ble planlagt. Derfor er det i dette området nå etablert en blandingsskog med eik, furu og bjørk. Bjørka og det meste av furua fjernes etter hvert, og om kanskje 70-90 år vil området framstå som en ren eikeskog, sier han.

Andres Ekstrand informerer. Han er løvtrespesialist hos Södra Skogsegarna og i tillegg styreleder i Ekfrämjandet. Da heter du selvsagt Ekstrand til etternavn. Foto: Sverre Holm

Kompetanse å hente

Ekfrämjandets medlemmer har stor erfaring med skjøtsel av løvskog.

– Det er mye kompetanse å hente i denne gruppa, som er direkte overførbar til det skogbruket vi kan drive, framfor alt i vestre deler av Østfold og i områder hvor man ønsker å øke produksjonen av bjørk, sier Holm.

En fellesnevner for all løvskogskjøtsel er imidlertid at det er arbeidskrevende sammenliknet med å produsere på gran og furu.

– Men får man det til, blir resultatet flotte skoger, med kvaliteter som antakelig vil være godt etterspurte i framtida, sier han.

En av oppgavene som skulle løses, hva gjør vi her? Eik, bøk, bjørk, lønn, hassel og gran i blanding. Foto: Sverre Holm
Også i edelløvskogen skal det finnes livsløptre. Denne bøken har nok ingen framtid som tømmer lenger, men er i dag bolig for et vell av innsekter, sopper og lav. Foto: Sverre Holm