Hopp til innhold
- Vi trenger produktene, vi trenger verdiskapingen og arbeidsplassene, og vi trenger klimabidraget fra skogen, sa Anita Ihle. Foto: Hans Haug

Publikum i Terningen Arena 7. november besto av et bredt spekter av representanter fra næringslivet i regionen. Næringspolitisk rådgiver Anita Ihle la vekt på å bygge økt kunnskap om verdikjeden skog og tre i fylket, og om hvordan skogbruket faktisk drives.

– Innlandet har 5440 arbeidsplasser i skogbruk og skogindustri, og har en firedel av landets verdiskaping i trevareindustri. Vi har 40 prosent av landets tømmerhogst, og er på alle måter skogfylke nummer 1. Dette er virkelig noe vi kan være stolte av! sa Ihle.

Innlandsstatistikk deltok også på Opp og fram-konferansen, ved daglig leder Camilla Ulven Søgård. Innlandsstatistikk har nettopp utarbeidet en oppdatert statistikkbase om landbruket (jordbruk+skogbruk) i Innlandet, med en flott film som Glommen Mjøsen Skog har medvirket til.

Se film her: Norges største landbruksfylke

 

- Vi har tre ganger mer skog i dag enn for 100 år siden, og skogvolumet øker, minnet Anita Ihle om. Foto: Hans Haug

Følelser og fakta i debatten om skogbruk

Anita Ihle tok også for seg følelser og fakta om skog og skogbruk.

– Skogen er fornybar, nedbrytbar og gjenvinnbar. For hvert tre som hogges, plantes det nye. Vi er en sirkulær næring, men det høres ikke slik ut når enkelte samfunnsdebattanter ytrer seg, sa Ihle.

Hun viste blant annet til synspunkter om at hogst er stygt, med ordbruk som rasering av skog.

– Noen blander også inn avskoging og nedbygging, enda det er noe helt annet – varig omskaping av arealet til annen bruk. Vi kaller det hogst, vi, sa Ihle med glimt i øyet, og minnet om at hogstfeltet raskt blir til ny, voksende skog som vi alle kan ha glede av de kommende tiårene.

Fabrikksjef Espen Svenneby fortalte om returtreprosjektet til Forestia. Foto: Hans Haug

Treforedling, kraftproduksjon og klimaløsninger

Glommen Mjøsen Skog er en av partnerne som står bak Opp og fram-konferansen, sammen med SpareBank 1 Østlandet, Elverum Håndball, KPMG og Østlendingen.

Anita Ihle holdt første innlegg i en bred bolk om bærekraft og arealbruk i fornybarsamfunnet, fulgt av Espen Svenneby fra Forestia, Cecilie Åsmul Arnemo fra NØK Fornybar og Egil Matsen fra Sparebankstiftelsen DNB.

Espen Svenneby hadde innlegg om økt sirkularitet i skog- og tre-næringen ved gjenbruk av tre. I returtre-prosjektet er planen å bygge ut ny industri basert på brukt trevirke, som da blir gjenbrukt i eksempelvis sponplater eller OSB-plater.

Cecilie Arnemo Åsmuls foredrag handlet om at mer fornybar energi vil kreve arealer, og la fram erfaringene fra NØKs sol-, vind- og vannprosjekter i Innlandet.

Egil Matsen, som er tidligere professor ved Handelsøyskolen NTNU, avsluttet bolken med et innsiktsfullt foredrag som viste hvordan økonomisk vekst er mammuten i klimarommet.

Cecilie Arnemo Åsmul fra NØK Fornybar viste konkrete eksempler på arealbruken i kraftproduksjon. Foto: Hans Haug
Thore Kleppen (t.v.) hos KPMG har gjort en undersøkelse blant bedriftsledere i Sør-Østerdal om sol- og vindkraft. Resultatet illustrerer paradokset i debatten om fornybar kraft: 70 prosent svarer at vi trenger å investere i sol- og vindkraft i Innlandet for å utvikle lokalt næringsliv og beholde de unge. Samtidig svarer 35 prosent av de samme respondentene at det er viktigere å verne lokal natur enn å skape spennende lokale arbeidsplasser for neste generasjon innen fornybar energi. Grunneier Børre Rogstadkjærnet er for øvrig klar for å bygge ut solkraftverk i et skogområde på Bronkemoen sør for Elverum sentrum så snart saken er ferdig behandlet hos NVE. Foto: Guro Breck

Gode samarbeidspartnere

Glommen Mjøsen Skog satte også preg på mingleområdet og scena med å ta gran- og furuplanter, grantrær og treprodukter inn i Terningen Arena.

Vår gode samarbeidspartner Skogplanter Østnorge leverte skogplanter som både ble til gave til foredragsholderne og pynt på alle bordene i mingleområdet. Sammen med gaveoverrekkelsen fikk publikum informasjon om gran- og furuplanting. I år sørger Glommen Mjøsen Skog for planting av så mange som 17 millioner skogplanter – ny rekord!

Dessuten fikk konferansedeltakerne mulighet til å teste ut hvordan det er å kjøre skogsmaskin. Det var mulig takket være et supert samarbeid med Solør videregående skole avdeling Sønsterud. Lærerne Sara Skybak og Daniel Wolden hadde med seg en simulator som elevene bruker i treningen under utdanningen. Spakene og styringsmekanismene er de samme som i ei skogsmaskin, og på skjermen får man trene på å manøvrere maskina til skogs. Her kan vi rapportere at mange fikk noen interessante aha-opplevelser om kvalitet og presisjon i arbeidshverdagen!

Jeanette Myrvold fra Tepas Kompetanse prøver skogsmaskin-simulatoren som Solør videregående skole avdeling Sønsterud hadde med, her med lærer Daniel Wolden. Foto: Hans Haug
Givende innblikk i hvordan det er å kjøre skogsmaskin. Foto: Hans Haug
Skog, Glommen Mjøsen Skogs trekassetårn og et mylder av deltakere på Opp og fram-konferansen. Foto: Hans Haug