Hopp til innhold
Stavsmartn 2024
Stavsmartn 2024 er godt i gang på Tretten. F.v: Mette Hegstad og Steinar Hegstad fra Øyer sammen med skogbruksleder Terje Hammer. Alle foto: Rannveig Røstad

Quiz for store og små

Hva brukes tømmeret fra skogen til? Både små og store kan ha nytte av å informasjon om verdikjeden skog og tre, og hvilke produkter fra tre vi bruker i hverdagen. Mange tenker på ved og planker, men hva med tørkeruller og dopapir som vi også bruker hver eneste dag?

På standen på Stavsmartn får de minste en egen quiz med bilder, og de voksne en annen quiz.

I tillegg til quiz, kan du bli med på gjettekonkurransen om hvor stort volum den svære tømmerstokken på standen vår har. For de yngste har vi også lagt opp til vedkubbestabling – hvem greier å stable høyest? Vi har fine premier til alle som deltar. 

Skogquiz for barn på Stavsmartn 2024
De minste på Stavsmartn prøver seg på Glommen Mjøsen Skog sin skogquiz for barn.

Lange tradisjoner

Stavsmartn på Tretten i Gudbrandsdalen har blitt arrangert i mer enn 200 år og er fra gammelt av et hestemarked. Fortsatt står hesten sterkt med føll- og åringsutstillinger, rasepresentasjoner og hesteopptog. Men Stavsmartn har utviklet seg til å inneholde et stort spekter av foredrag, lokalmat, konserter, utstillinger og underholdning for hele familien.

For mange er turen til Stavsmartn er årlig tradisjon. En av dem som stiller opp år etter år er Steinar Hegstad, han har nemlig vært på Stavsmartn hvert år siden han var 6-7 år gammel.

Stavsmartn 2024
F.v: Mette Hegstad og Steinar Hegstad fra Øyer sammen med skogbruksleder Terje Hammer fra Glommen Mjøsen Skog.

Med sin interesse og engasjement for skogen, var det naturlig for han å ta en tur inn Glommen Mjøsen Skog sin stand for en god kopp kaffe og en hyggelig skogprat.

– Jeg hogger min egen ved og synes det er trivelig å drive på i skogen. Totalt har jeg nok spart 500 000 kroner opp igjennom årene på å hogge egen ved, sier Hegstad.

For Hegstad er skogen en kilde til rekreasjon, i form av jakt, fiske og friluftsliv. Det tror han er bra for den mentale helsa. Videre synes han det er viktig at samfunnet utnytter den fornybare råvaren tre.

– Det bygges ned mye skog som kunne vært brukt til materialer og andre ting vi trenger, og et annet aspekt er at skogen binder CO2. Vi må ha trevirke, og det er bedre med lokalt tømmer enn at vi skal importere, sier Hegstad.

Stavsmartn 2024
Glommen Mjøsen Skog sin stand på Stavsmartn 2024.
Stable tårn på Stavsmartn 2024
I tillegg til egen skogquiz, kan barna prøve å bygge tårn av vedkubber.
Som tidligere kan du være med og gjette volum på tømmerstokken vår, og den som er nærmest vinner Glommen Mjøsen Skog sin turøks!
Stavsmartn 2024
På Glommen Mjøsen Skog sin stand tilbyr vi kaffe til alle som besøker oss. Skogbruksleder Terje Hammer er rene bålkaffe-spesialisten, med åresvis med erfaring med svartkjelen.
Stavsmartn 2024
Det største på Stavsmartn i mange år var hestemarkedet med kjøp og salg av hest. Men etterhvert som traktoren kom og tok over som «arbeidskar» i landbruket, minket antallet hest på Stavsmartn.