Hopp til innhold
Håkon Bakken
Svenske sagbruk sliter med tømmermangel og høye råvarepriser, noe som fører til midlertidige stans, sier Håkon Bakken.

Svensk sagbruksindustri står i en krevende skvis med manglende tømmerforsyning til en altfor høy pris og et svakt trelastmarked.  

– Kampen om råvaren med tilhørende prisbilde gjør det svært vanskelig å skape akseptable økonomiske resultater, kommenterer Bakken.  

Også norske sagbruk har store utfordringer. Men det er først og fremst i Sveriges sørlige deler at sagbrukskapasiteten er økt vesentlig og langt utover lokal råstoffbase.  

– For å fylle sagbruket med tømmer må en vesentlig andel fraktes langt fra skog til industri. Det har gitt rekordetterspørsel av sagtømmer med prisnivå som mange sagbruk ikke makter å tjene penger på, sier Bakken.

Les også: Flere nyheter om markedet

100 000 kubikk-stans hos Vida 

Det svenske sagbrukskonsenet Vida har besluttet å stenge sine sagbruk i en uke. Vida har et årlig tømmerbehov på 5,3 millioner kubikkmeter tømmer, og nedstengningen tilsvarer et redusert forbruk på ca 100 000 kubikkmeter tømmer.  

– Dette gjør de for å redusere volum inn i et krevende trelastmarked med lav etterspørsel, samtidig som de oppnår å akkumulere litt sagtømmer på tomtene sine, sier Bakken.  

Vida har det siste året også produsert mindre trelast enn ønskelig på grunn av tømmermangel. 

Sødra fremmer furu 

Også Sødra har besluttet å stoppe sine sagbruk i en uke.  

– De kommuniserer dessuten at de må jobbe for å øke interessen for trelast av furu, forteller Bakken.  

Først og fremst er det gran som etterspørres i byggesektoren, men furu av samme dimensjon og styrke har akkurat det samme bruksområdet.  

– Byggesektoren er konservativ på dette området, og bør endre sin etterspørsel slik de gjorde for noen år tilbake da det ikke var trelast av gran å oppdrive, sier Bakken.

Flere runder med produksjonsstans

Han tror ikke ukes-stansene hos Vida og Sødra vil være de eneste tiltakene. 

– Det kommer neppe som noen overraskelse på markedet om det blir ytterligere produksjonsstans hos sagbrukene utover ettervinteren, sier han.