Hopp til innhold
Regjeringen driver et sjansespill om oppslutningen om ordningen, når de nå vil mer enn halvere bevilgningen, sier administrerende direktør Gudmund Nordtun i Glommen Mjøsen Skog. Foto: Hans Haug

Regjeringens forslag til statsbudsjett ble lagt fram mandag. Til frivillig vern av skog er det satt av 356,2 millioner kroner for 2025. Potten er redusert med 444,2 millioner kroner fra 2024 – altså mer enn en halvering.

Bred oppslutning om ordningen

Nordtun er opptatt av uforutsigbarheten som dette skaper, og mener det er et sjansespill omkring oppslutningen rundt ordningen.

– 600 skogeiere har tilbudt skogarealer til ordningen og står i kø. Hvordan skal man sikre fortsatt oppslutning om ordningen når det gang på gang foreslås store kutt? Dette er helt unødvendig, sier han.

Nordtun minner om at miljøbevegelsen og skogbruket er enige om at dette er en ordning som fungerer godt.

– 1 milliard årlig til frivillig vern er satt som et felles mål fra WWF, Sabima, Norskog og Norges Skogeierforbund, framhever han.

Stortinget har fastsatt et nasjonalt mål om å verne 10 prosent av skogen i Norge. Nå er tallet 5,3, altså drøyt halvveis til målet.

På tvers av fersk Naturmelding

Også med tanke på regjeringens nylig framlagte Naturmelding er Nordtun svært overrasket.

– I meldingen viser regjeringen nettopp til det nasjonale målet om 10 prosent vern. Å nå dette målet er et av tiltakene som skal til for å oppfylle det som er nedfelt i Montreal-avtalen om bevaring av natur. Og så går de deretter hen og mer enn halverer bevilgningen. Forstå det den som kan, sier Nordtun.

Han er lei av at frivillig vern blir lagt inn som et forhandlingskort i dragkampen for statsbudsjettet.

– Som langsiktig næring som spiller en viktig rolle for både levering av fornybar råvare og for naturmangfold, bør vi kunne forvente en viss forutsigbarhet, sier han.