Hopp til innhold
Thor Birger Rønningen er godt fornøyd med å bli premiert med Glommen Mjøsen Skogs populære caps for vel gjennomført quiz. Han besøkte jakt- og fiskedagene sammmen med Agnes Rønningen og Trude Sandberg. Alle foto: Hans Haug

De nordiske jakt- og fiskedager har blitt et vidtfavnende arrangement med appell for folk i alle aldre, og med noe for enhver som er glad i skog og natur. Arrangementet har årlig 30.000 besøkende – et herlig mylder av friluftsglade folk!

Sentralt på Glommen Mjøsen Skogs stand er quiz om skog og tre, og den er så populær at også de faste gjestene vil bryne seg på den år etter år. Noen temaer går igjen, mens andre er nye, og da får man testet kunnskaper, hukommelse fra i fjor, og får også noen aha-opplevelser når svarene blir gjennomgått. For selvsagt oppgis svarene i etterkant – hensikten er jo å lære noe!

Sebastian og Tellef Serigstad deltar på jakt- og fiskedagene sammen med svigerfar/bestefar Arild Heimdal, som er på plass for å selge boka "Møte med elg i norske skoger og fjell". Sebastian Serigstad er andelseier i AT Skog, og jobber selv i skogen med ungskogpleie og linjerydding, og driver firmaet Serigstad Skog AS. Selvsagt ville han bryne seg på Glommen Mjøsen Skogs quiz om skog og tre!

Vi gir også innsikt i hvor mange produkter som lages av tre. Visste du at vaniljesmaken i mat som oftest kommer fra vanillin, og ikke fra vaniljestang? Å produsere vanillin av fornybart tre i stedet for av olje er en bærekraftig løsning.

I år som i fjor har vi konkurranse i å beregne volum på en svær tømmerstokk. Vi kan rapportere om imponerende innsats med metermåling, kalkulator og solide avveininger. Allerede etter én dag var det lange lister med ulike volum-anslag. Alltid spennende å se resultatet når den nøyaktige målingen finner sted i etterkant av arrangementet!

Oppdatering:

Etter at arrangementet var avsluttet, ble stokken målt opp. Fasit viser: 881 liter.

Blant 469 innleverte svar, var det to som leverte svar på 880 liter, og en regnet seg fram til svar på 883 liter.

De tre dyktige og heldige vinnerne får tilsendt hver sin turøks med Glommen Mjøsen Skog-logo.

Vegard S. Opøien, Ola S. Opøien og Berit Skårild gjettet volum på den svære tømmerstokken vår.

En lettere gjette-variant er antall kongler på et glass. For de minste er det læring i det å skille grankongler og furukongler.

 

Per-Jarle Nerhus og Lisbeth Nerhus imponerte på Glommen Mjøsen Skog sin quiz om det norske skogbruket, i tillegg tippet de også riktig på antall kongler i glasset.
Per-Jarle og Lisbeth Nerhus fra Møre og Romsdal svarte meget bra på quizen, og Lisbeth tippet eksakt riktig på antall kongler i glass. Godt jobba!

Og så har vi med en tungvekter av en med-utstiller: Komatsu Forest stiller med en Komatsu 901 XC hogstmaskin. Nøkkelinfo: Pris ca 5,3 millioner kroner. Vekt 21 tonn. Veldig interessant å få høre fra Komatsus representanter hvor allsidig denne maskinen er, og den kan selvsagt håndtere både tynning og sluttavvirkning.

Å se nærmere på en moderne hogstmaskin er et av tilbudene på standen.

Vår grønneste samarbeidspartner er Skogplanter Østnorge, som har en bugnende stand med skogplanter. Her er gran, furu og svartor – og fagfolk med høy kompetanse og fortellerglede om planteproduksjon og foredling.

Stor takk til alle som medvirker under disse dagene!

Skogplanter Østnorge viser planter av ulike slag og i ulike vekststadier.
Geir-Ove Aasum fra Kongsvinger er andelseier i Glommen Mjøsen Skog. Kristian Øye Aasum jobber i skogen med blant annet ungskogpleie, og har framtidsplanen klar: Han skal starte skogstudier (bachelor i skogbruk) på Evenstad fra 2025.
Kos med quiz i sola!
Skogbruksleder Terje Hammer i Glommen Mjøsen Skog er primus motor for blant annet messevogn, utstyr og bålkaffe. Her i samtale med Hans Stenberg fra Brumunddal, som fordypet seg i både quiz og beregning av volum på tømmerstokk. Stenberg deltar i Stihl Timbersports på jakt- og fiskedagene, og har planer om å utdanne seg som skogsoperatør.
Charles Pedersen, Natalie Pedersen og Carmen Nordal prøvde flere av aktivitetene på Glommen Mjøsen Skogs stand.
Glommen Mjøsen Skogs caps finnes i oransje, oransje-camo og svart, og er svært populær som premie. Tore Sand og Hans Einar Brekke fra Biri hadde den velkjente capsen øverst på ønskelista.