Hopp til innhold
Samfunnets behov for fornybar råvare er et vesentlig poeng i arbeidet til prosjektdirektør Gjyri Helén Werp i Norges Skogeierforbund. Å være med administrerende direktør Gudmund Nordtun til skogs for å se hvordan fornybart tømmer hentes ut var derfor en relevant oppstartsaktivitet. Foto: Guro Breck

Det er Werps andre uke i jobben, og hun besøkte Glommen Mjøsen Skog for å få nærmere kjennskap til hvordan skogeiersamvirket fungerer, og for å se i praksis hvordan ei skogsdrift foregår.

Werp er fra 1. juli ansatt som prosjektdirektør i Norges Skogeierforbund, der hun skal lede satsingen på å styrke skogbrukets rammebetingelser og gi økt innsikt i skogens betydning og muligheter inn i fornybarsamfunnet.

– Skogbruket er helt avgjørende for overgangen til fornybarsamfunnet. Skogbruket viser stor evne til å svare på de store samfunnsutfordringene både på klima og miljø, og bidrar samtidig til betydelig verdiskaping over hele landet, sier Werp.

Hun hadde først møte med styreleder Heidi Hemstad og administrerende direktør Gudmund Nordtun i kontorlokalene i Elverum. Deretter fulgte en tur til skogs i Julussdalen, der Hans Olav Flikkerud fra GM Skogsdrift var i gang med ei ny drift.

Skogsmaskinfører Hans Olav Flikkerud fra GM Skogsdrift (i midten) forklarte hvordan hogsten i Julussdalen i Elverum var planlagt.

Digitale verktøy og miljøhensyn

Skogsmaskinfører Flikkerud forklarte Werp hvordan hogsten av granbestandet var planlagt, og hvordan arbeidet i hogstmaskinen foregår med moderne, digitale verktøy. Med en rekke eksempler på skogbrukets miljøhensyn like utenfor døra på skogsmaskinen, kunne Flikkerud og Nordtun peke og vise fram i praksis.

Werp fikk blant annet informasjon om livsløpstrær, som skal sikre levesteder for arter knyttet til gamle, grove trær og døde trær. I tråd med reglene skal Flikkerud sette igjen 10 livsløpstrær per hektar. Når han skal velge ut hvilke trær han skal sette igjen, skal han velge blant de eldste trærne med høyest verdi for naturmangfoldet.

Hans Olav Flikkerud bruker en rekke digitale verktøy i skogsmaskinen. Vesentlig mer avansert enn antatt, fastslo Gjyri Helén Werp.

Har skogbruk i blodet

Werp er oppvokst på Werp gård i Øvre Eiker, hvor det nå er åttende generasjon av familien som driver skogbruk og jordbruk.  Hennes bestefar var i sin tid leder for Norges Skogeierforbund.

Selv har hun en allsidig bakgrunn som journalist og redaktør, og har særlig satt spor som mangeårig sjefredaktør og ansvarlig redaktør for blader som Kamille, KK og Elle Interiør. Hun har også vært journalist i NRK, kreativ leder i Tine, designsjef i 07-gruppen, kommunikasjonssjef i Oslo Høyre og selvstendig næringsdrivende gjennom selskapet SoYou Media.

Nå ivrer hun for å komme skikkelig i gang med arbeidet for skogbruket.

– Jeg gleder meg veldig til å være med på å utvikle og fremme skogbruket som en viktig del av løsningen for klimaet og samfunnet vårt. Jeg har næringen i blodet, og et stort engasjement, sier hun.

Administrerende direktør Gudmund Nordtun er glad for å ha Werp med på laget.

– Skog- og trebruk er avgjørende som klimaløsning. Vi har en stor oppgave i å skape økt forståelse for skogens betydning og mulighetene inn i fornybarsamfunnet. Werp får en viktig rolle i dette arbeidet, og vi setter pris på å bidra både i oppstarten av arbeidet og i fortsettelsen, sier Nordtun.