Hopp til innhold

Hvordan drive hogst i bratt terreng? Her er ofte taubanedrift en god løsning, som er skånsom mot terrenget og driftsmessig sikker.

Taubanedrift i Gausdal
Dronefoto av en taubanedrift i Gausdal.

Det å hogge skog og frakte ut tømmeret med taubane er en nisje i skogbruket. I områder hvor terrenget er for bratt til konvensjonell hogst, er taubanedrift en aktuell driftsform. I Glommen Mjøsen Skogs geografi har vi mange områder med bratte åssider, hvor dette er en god løsning. Kort fortalt er taubanedrift en driftsform hvor entreørenøren utfører hogsten med motorsag, for så å bruke vinsj for å bringe tømmeret til en standplass. Der blir tømmeret aptert (kappet).

En viktig kompetanse

Glommen Mjøsen Skog har i dag flere skogbruksledere med solid fagkunnskap på dette feltet – en kompetanse som også er viktig for framtida. Med mer ekstremvær og klimaskader, slik som barkbilleangrep, er det vesentlig å ha kompetanse på å planlegge denne typen skogsdrifter.

Taubanedrift gir mindre kjøreskader i terrenget, og det er mindre behov for driftsveger. I bratt og rasutsatt terreng, gir taubane også bedre sikkerhet enn bruk av vanlig skogsmaskiner.

Driftskostnadene blir høyere enn ved vanlig hogst, og det er etablert en tilskuddsordning for taubanedrift.

Taubanedrift i Gausdal
Frivik Taubanedrift AS har lang erfaring med skogsdrifter i bratt terreng.

I Glommen Mjøsen Skogs geografi er driftsformen særlig aktuell i Gudbrandsdalen.

På Vestlandet er det ganske vanlig med taubanedrift. Glommen Mjøsen Skog samarbeider med entreprenøren Frivik Taubanedrift AS fra Vestland, som er blant Norges dyktigste til å gjennomføre krevende skogsdrifter i bratt terreng.

I filmen under kan du se hvordan taubanedrift foregår i praksis i et bratt terreng i Gausdal. I Gudbrandsdal-distriktet har det i løpet av høsten 2024 blitt gjennomført flere taubanedrifter, i områder som har blitt angrepet av barkbiller